Във връзка с информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се”,  посветена на диабетния макулен едем и на влажната възрастово обусловена дегенерация на макулата, разговаряме с офталмолога – хирург д-р Веселин Даскалов.
Той завършва медицина през 1987 г. в София. Преминава обучения в големи болници в Англия, Германия и Япония. Бил е асистент и главен асистент към Катедрата по офталмология на Медицинска академия, в Kлиниката по очни травми и витреоретинална хирургия на УМБАЛ „Александровска”. Професионалният му път минава и през „Токуда Болница София”, където ръководи Отделението по офталмология до май 2012. В момента консултира и оперира пациенти в Медицински център „Пентаграм 2012” София.

– Д-р Даскалов, какво представлява макулната дегенерация?

Макулната дегенерация е заболяване, свързано с възрастта. Най-рано се развива след 60-годишна възраст и съществува под две форми: суха, която е по-разпространената  – при 85% от всички случаи на макулна дегенерация, и влажна форма – в 15% от тях. Макулната дегенерация е генетично обусловена. Изолиран е ген, който отговаря за развитието на това заболяване, който обикновено започва да действа след 60-годишна възраст.

– Това означава ли, че ако родителите имат макулна дегенерация, и децата задължително ще я развият след време?

Не е задължително, но рискът за хора с фамилна обремененост е много голям. Сред другите рискови фактори за развитието на макулна дегенерация е тютюнопушенето, високото кръвно налягане, високите нива на общия холестерол и на тежките фракции на холестерола.

Храненето с много мазнини също може да се окаже причина за фенотипното изразяване на макулната дегенерация. За превенция е добре храненето да бъде богато на плодове и зеленчуци, тоест да се приема силно витаминозна храна, особено след 65 – 75-годишна възраст.

От плодовете, които допринасят за профилактиката на това заболяване, на първо място, е черната боровинка. Кивито също е полезно заради високото си съдържание на витамин С.

От зеленчуците – броколите и всички видове зеленолистни зеленчуци. Добре е също да се приемат пресни храни, съдържащи каротин, като тиква, морков и др. 

– Какво представлява сухата макулна дегенерация?

Тя се характеризира с атрофия на жълтото петно. Превенцията, а и лечението, е само с витамини, съдържащи лутеин в минимална доза 10 мг и зеаксантин 2 мг. Всички хранителни добавки, които съдържат лутеин, зеаксантин и Омега-3 мастни киселини, са подходящи за пациенти със суха форма на макулна дегенерация. Доказано е чрез наблюдение на група за изследване на макулната дегенерация, че тези хранителни добавки понижават с 30% вероятността за развитие на суха форма на макулна дегенерация. Засега обаче не е създадено интензивно лечение на това заболяване.

– Кога да се започне с тези хранителни добавки за превенция?

Трябва да ги пият всички хора след 60-годишна възраст, които са предразположени, които имат фамилна обремененост за макулна дегенерация. В началото може да приемат по една таблетка дневно в продължение на три месеца. След това се прилагат различни схеми според състоянието на пациента. Може да се приемат през един месец – един месец се взимат, един да почиват. А може един месец да се взимат и два месеца да почиват. Някои от пациентите вземат непрекъснато тези хранителни добавки. Дозата на лутеина е малка и не натоварва черния дроб. Но не трябва и да се прекалява.

– Какво представлява и как се лекува влажната форма на макулна дегенерация?

При влажната форма на макулна дегенерация имаме развитие на неоваскуларна мембрана. Това е мембрана от новообразувани кръвоносни съдове, която расте под фоточувствителните клетки, под неврорецепторите на ретината. Получават се кръвоизливи, оток в областта на жълтото петно, натрупване на течност, което води до силно намаляване на зрението.

За лечението на влажната форма на макулна дегенерация се използват така наречените анти-VEGF медикаменти. Това са анти-вазопролиферативни фактори, които спират растежа на нововъзникналите патологични кръвоносни съдове в окото. Затваряйки новите кръвоносни съдове с помощта на тези медикаменти, които се поставят само инжекционно вътре в окото, в 90% от случаите имаме успех в лечението.

– С каква периодичност да си правим профилактични прегледи, за да не стигаме до толкова тежко увреждане на зрението?

Тъй като голяма част от болестите на очите са свързани с възрастта, всички хора след 60-годишна възраст трябва да ходят ежегодно на преглед при офталмолог. Не само макулната дегенерация се нуждае от превенция, от ранна профилактика. На профилактичните прегледи трябва да се следи и за глаукома, и за катаракта, и за отлепване на стъкловидното тяло, и за дегенерация на ретината (както в централната ѝ част – жълтото петно, така и в периферната част, водеща до отлепване на ретината). Ако няма проблеми обаче, лекарят може да каже на пациента: „Елате за преглед след две или три години”.