Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Ако сте близък на онкоболен

Да се грижите  за онкоболен член от семейството, приятел или близък може да означава да помагате в ежедневните дейности, като посещение при лекуващия лекар или приготвяне на храна. Също така, може да се включите в координирате на различни услуги и емоционална подкрепа. Но през това време е важно да полагате грижи и за себе си.    

Може да помагате на своя близък да се справи и овладява различните емоции, които се появяват в този момент. Говоренето, изслушването или просто да сте до Вашия близък са едни от най-важните неща, които можете да направите. Полагането на грижи и оказването на подкрепа през това предизвикателно време не винаги е лесно. Естественият отговор е да оставите настрана собствените си чувства и нужди. Ако не се грижите за себе си, Вие няма да може да се грижите за другите. Затова е важно да обръщате необходимото внимание и на своите нужди.

Независимо дали сте по-млади или по-възрастни, това може да бъде нова роля за Вас. Може да сте били активна част от живота на Вашия близък, но сега начинът, по който подкрепяте този човек е различен. Често срещани ситуации:

 • Вашият съпруг или партньор може да се чувства комфортно, ако само Вие се грижите за него.
 • Вашият родител може трудно да приеме помощ от Вас, защото винаги той се е грижел за Вас.
 • Вашето пораснало дете с онкологично заболяване, може да не иска да разчита на родителите си за грижи.
 • Вие сами може да имате здравословни проблеми, което ще затрудни оказването на физическа помощ.

В каквато и роля да сте сега, приемането на промените е трудно. Ако сте болногледач, много често и Вие може да се чувствате объркан и стресиран. Ако имате възможност, споделете чувствата си с друг Ваш близък или приятел, присъединете към група за взаимопомощ или потърсете помощ от специалист и психолог. Много болногледачите споделят, че тези разговори са им помогнали да се справят по-добре, защото са успели да изразят емоции и да кажат неща, които не биха могли да споделят с близките си.

Чувствата, които ще изпитвате, докато се грижите за онкоболен човек са различни, могат да бъдат силни, могат да идват и да си отиват. Може да се чувствате тъжни, изплашени, ядосани и притеснени. Няма правилен или грешен начин за начин за това, което чувствате през този период. Всички тези чувства са нормални. Една от първите стъпки за справяне с емоциите е да признаете, че те съществуват. Опитайте се да си дадете време, за да ги разберете и да се научите да ги управлявате:

 • Гняв. Много болногледачи споделят, че често се чувстват ядосани и гневни. Понякога гневът идва от чувства, които са трудни за показване, като страх, паника или притеснение. Може да се появи и от недоволство от всичко, което преживявате. Гневът може да бъде и полезен, ако го управлявате по правилния начин. Може да бъде мотиватор да предприемете действия, да се информирате по-добре или да направите положителна промяна в живота си. Но ако тези чувствата продължават и Вие продължавате да бъдете гневни и ядосани на хората около Вас, потърсете помощ и направете консултация с психолог.
 • Скръб. Може да скърбите за загубата на това, което Ви е най-скъпо, а именно здравето на любимия човек или начина на живот, който сте имали заедно преди поставянето на диагнозата. Важно е да си позволите да скърбите. Необходимо е време, за да приемете всички промени, които се случват.
 • Вина. Чувството за вина е често срещана емоция за болногледачите. Може да се притеснявате, че не помагате достатъчно или да се чувствате виновни, защото Вие сте здрави. Не скривайте емоцията си, имате право да я изпитвате.
 • Тревожност и депресия. Тревожността означава, че имате допълнителни притеснения, не можете да се отпуснете, чувствате се напрегнати или имате панически атаки. Депресията е постоянна тъга, която продължава повече от две седмици. Ако някой от тези симптоми започне да влияе на способността Ви да функционирате нормално, потърсете помощ при специалист или психолог, защото има начини, по които симптомите Ви могат да бъдат облекчени през това трудно време.
 • Надежда или безнадеждност. Може да изпитвате надежда или безнадеждност в различна степен през целия път на лечения на Вашия близък. Това, на което се надявате, може да се промени с времето. Ако не можете да се справите с чувството на  безнадеждност, говорете с друг Ваш близък, приятел или специалист.
 • Самота. Можете да се чувствате сами в ролята си на болногледач, дори и ако има много хората около Вас. Може да се чувствате самотни, защото Ви остава по-малко време да се виждате с хора и да правите нещата, които обичате. Помнете, че не сте сами.

Ракът засяга не само диагностицирания човек, но и приятелите му, членовете на семейството и близките. Това важи особено  за Вас, в ролята на болногледач и човекът, който ще извърви целия път на лечение и емоции. Хората, които се грижат за онкоболни, прекарват средно 8 часа на ден, за да предоставят необходимите грижи на любимия човек. Изискванията за грижи зависят от няколко различни променливи – стадий на заболяването, симптоми, функционални показатели и странични ефекти от лечението. Отговорът на болногледача към диагнозата и лечението може да бъде също толкова важен, колкото и как реагира пациентът към нуждата от физическа, социална и емоционална подкрепа.

 • Знанието е сила

Научете колкото може повече за заболяването на Вашия близък. Информираността ще Ви помогне да отговорите на нуждите на любимия човек и да знаете какво да очаквате.  

 • Приемете новото нормално ежедневие

Някои пациенти изгубват контрол след диагнозата рак. Съвет относно медицински решения и управление на семейните финанси могат да станат част от подкрепата към Вашия близък с онкологична диагноза. Вие поемате нова роля в живота на любимия човек, както и в своя. Поддържането на баланс между заболяването на Вашия близък и ежедневните Ви дейности може да бъде предизвикателство. Полезно е да идентифицирате нещата от живота си, които все още можете да контролирате, като Вашето собствено здраве и взаимоотношения с хората, които са около Вас. Създайте стратегия за интегриране на новото ежедневие със стари ежедневни отговорности, защото личният Ви живот може да се промени за определен период от време. Поемете дълбоко въздух и осъзнайте, че подкрепата, която предоставяте, е безценна.

 • Отпуснете ума и заредете тялото си

Много лесно може да се почувствате изморени от задачите и емоционално изтощени от грижите за Вашия близък с онкологично заболяване.  Правете разходки или просто се отпуснете и затворете очи за 10 минути в удобен стол. Времето, прекарано в презареждане на ума и тялото, ще Ви позволи да се предпазите от депресивно състояние или други заболявания. Грижите към Вашия близък трябва да вървят заедно и с грижи към себе си.

 • Не забравяйте за личния си живот

Често, много болногледачи губят любимите си занимания и лично време в грижите към  любимия човек. Не забравяйте, че докато поемате нови и допълнителни отговорности, Вие трябва да продължите да изживявате и личните си емоции. Поддържайте отношенията си и бъдете ангажирани с Вашия кръг от приятели и семейство.

 • Планирайте бъдещето

Несигурността е често срещана емоция при пациентите, диагностицирани с рак, техните близки и хората, които се грижат пряко за тях. За всички е трудно да си представят какво ще донесе бъдещето. Макар че планирането е с чувство на несигурност, то може да помогне. Опитайте се да организирате забавни занимания в дните, когато Вашият близък се чувства добре и страничните ефекти от лечението са слаби. Планирайте заедно и нещо, което да очаквате с нетърпение, като, например, как ще отпразнувате края на лечението или част от лечението.

 • Не забравяйте, че и Вие имате право на помощ

Добре е да имате „помощници“. Не отказвайте помощ, това със сигурност ще облекчи безпокойството и тревожността Ви, ако знаете, че и Вие може да разчитате на някого. Полезно е да поддържате списък на всички задачи и грижи, както малки, така и големи. По този начин, когато някой Ви попита дали има нещо, с което би могъл да Ви бъде полезен, ще имате готов списък, от който да раздадете и задачите.

 • Управление на стреса

Дори никога преди да не сте практикували упражнения за отпускане на ума и тялото, може да откриете, че медитацията, йогата, слушането на музика или просто дълбокото дишане ще облекчат стреса. Това са различни техники,  които ще  Ви помогнат да се отпуснете психически и физически.

Източник: Cancer.net

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ