Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Как да контролирате вашата астма по време на COVID-19

 

COVID-19 не дискриминира, може да засегне всеки, но ние сме наясно, че може да причини по-сериозни усложнения за тези, които имат съществуващи здравословни проблеми. Един от тях е астма, състояние, което засяга около 235 милиона души по света, според Световната здравна организация (СЗО).

Има малко проучвания за ефектите на COVID-19 върху хора с астма. Едно малко проучване от 142 души предполага, че вирусът не оказва ефект. От други коронавируси както и обикновената настинка обаче знаем, че те могат да предизвикат появата на пристъпи.
Следователно, докато не са налични допълнителни изследвания, астмата се счита за рисково здравословно състояние.

Колко тежка може да бъде астмата?
Тежестта на астмата и следователно ежедневното лечение и прогнозата за развитие на коронавирус може да варира. Ако имате лека до умерена астма, бихте се считали за част от групата на “рисковите” хора, за които се смята, че е по-вероятно да получат усложнения от вируса. Но ако астмата ви е тежка, вие бихте попаднали в групата на “изключително уязвимите”.
Ако попадате в тази изключително уязвима група, се предполага, че вашата астма е по-трудно контролируема и следователно е по-вероятно да страдате от проява на астма или пристъп на астма, ако бъдете изложени на вируса.

Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) определя страдащите от тежка астма като възрастни или деца, които приемат някоя от изброените терапии:

– Биологична терапия – инжекции, които блокират имунната активност, която причинява възпаление на дихателните пътища при астматици
– Ежедневни орални стероиди
– Перорални антибиотици
– Тиотропиум – инхалатор с продължителна употреба, използван при трудна или тежка астма за разширяване на дихателните пътища
– Комбиниран инхалатор, който съдържа бронходилататор с продължително действие при висока дневна стероидна доза – това са инхалатори с превенция, например Seretide, Symbicort, Flutiform или Fostair, и съдържат висока дневна доза
– Инхалатор с висок дневен стероид
– Както и пациенти, които приемат Монтелукаст – перорална таблетка, използвана за профилактика и лечение на астма
Можете също така да бъдете класифицирани като пациенти с “тежка” астма, ако сте били приети в болница заради астма през последните 12 месеца или ако някога сте били приети в интензивно отделение заради вашата астма.

Предпазване от коронавирус
Познаването на тежестта на вашата астма е важно, защото това ще определи дали трябва да се придържате към строги мерки за социално дистанциране или трябва да бъдете „защитени“ изцяло от други хора, като се самоизолирате.
Public Health England е орган, който съветва хората с лека до умерена астма да се дистанцират социално.
Ако попадате в тази категория, трябва да работите от вкъщи, когато можете, да останете вкъщи колкото е възможно повече и във всички тези дейности, да сте на повече от два метра от всеки друг.
Ако се самоизолирате поради тежка астма, не трябва да напускате дома си и не трябва да каните приятели или семейството си в дома си.
Всяка храна или лекарства трябва да се доставят до входната ви врата и да се оставят там и трябва да се опитате и да се изолирате от всеки друг в домакинството, доколкото е възможно.

Ако имате симптоми на коронавирус
Ако имате тежка астма и сте в тази защитена група, важно е да говорите с доставчик на здравно обслужване веднага щом получите някакви симптоми на COVID-19.
Налага се, защото вашите симптоми имат потенциал да ескалират бързо поради вашата астма, така че здравните специалисти ще искат да наблюдават симптомите ви.
За някои може да е трудно да разграничат дали кашлицата е свързана с тяхната нормална астма или може да е COVID-19. Ако не сте сигурни, бих препоръчал да говорите с Вашия лекар.

Воденето на дневник с “пиков поток” би било полезно.
Това е дневник, който очертава вашите симптоми и измерванията на вашия пиков поток, което е по същество колко бързо можете да издухате въздух от дробовете си чрез пиков разходомер. Много астматици имат такъв апарат, но ако нямате, попитайте вашия лекар за това.
Ако дихателните ви пътища са стегнати поради вашата астма, резултатът ви ще бъде нисък.Воденето на записи на резултата ви ще помогне на вашия лекар да определи модела на вашите симптоми и колко различно е дишането ви от това, което обикновено се прогнозира. Това може също да им помогне да определят следващите стъпки в лечението, така че поддържайте вашите записи актуални, ако е възможно.

Трябва ли да използвам инхалаторите си по различен начин?
Най-добрият начин някой с астма да остане здрав по време на тази пандемия и да се възстанови, ако е заразен с COVID – 19, е да направи всичко възможно астмата да остане възможно най-стабилна.
За да се гарантира това, съветът е да продължите редовно и нормално да приемате лекарствата си за астма.
Не е необходимо да сменяте инхалаторите си като превантивна мярка срещу коронавирус. Но би било разумно да се уверите, че инхалаторите ви са изрядни.
Всеки с астма трябва да има план за действие при пристъп на астма. Който да ви напомня а всичко свързано с контрола на астмата във вашето ежедневие. Този план също така ви насочва за всичко, което трябва да направите ако се влошите.
Ако нямате план за действие за астма, сега е подходящ момент да поговорите с вашия лекар за това, като се уверите, че приемате правилните медикаменти и че знаете какво да правите, ако астмата ви се влоши.

Как да се грижите за инхалаторите си
В разгара на огнището на COVID-19 имаше съобщения за недостиг на инхалатори. Това вероятно е така, защото някои хора запасяват инхалатори от страх, че ще им трябват повече, ако се разболеят.
Това е много тъжно, защото онези, които в крайна сметка наистина се нуждаят от тях, ще останат без тях. Макар че е важно да осигурите достатъчно количество лекарства у дома  препоръчвам да се възползвате максимално от инхалаторите, които имате сега.
Това може да стане първо, като се осигури адекватна техника за инхалация Има множество видеоклипове онлайн, които да ви напомнят за перфектната техника която ви гарантира, че ще извлечете максимума от инхалаторите си.
Второ, уверете се, че се грижите правилно за вашия инхалатор. Всеки тип инхалатор е снабден с инструкции за най-доброто почистване, съхраняване и грижа за него.
Ако имате инхалатор с дозирано действие тип „натиснете и дишайте“, важно е да миете пластмасовите части само в топла, течаща вода , но никога металната кутия, трябва да я изсушавате старателно отвътре и отвън, преди да поставите обратно в металния контейнер.
Ако имате инхалатор за сух прах, изобщо не трябва да използвате вода, тъй като влагата може да повлияе на праха. Просто използвайте суха кърпа, за да го избършете.
Моля, не забравяйте да не споделяте инхалатори, тъй като това е риск от кръстосано замърсяване.

Автор на публикацията е д-р Сара Каят, лекар към Националната здравна служба на Великобритания и личен лекар.

Източник: Czpz.org

Снимка: Medscape.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ