Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Катя Захариева: Почти няма кърмаче, което да не е с атопичен дерматит. Новите терапии връщат качеството на живота

Възпаленията по кожата се изчистват напълно и пациентите се успокояват, защото вече не ги тормози този непоносим сърбеж, казва дерматологът от ДКЦ “Софиямед””

Дерматологът д-р Катя Захариева завършва Медицинския университет в София през 1989 г. Придобива специалност по кожно-венерически болести през 1994 г. Има 30-годишен опит в дерматологията. В момента е част от екипа на ДКЦ Софиямед – Люлин. Разговаряме с д-р Захариева за атопичния дерматит по повод информационната кампания на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дружество на дерматолозите.

Д-р Захариева, на каква възраст се отключва атопичният дерматит?

Атопичният дерматит се отключва още в кърмаческа възраст – на 2–3 месеца. Напоследък почти няма малко дете, което да не е с атопичен дерматит в кърмаческата възраст. Най-малките ми пациенти са на 15 дни, но лекувам и хора на 90 години.

Какви обикновено са оплакванията на хората с атопичен дерматит?

Кожата е възпалена, суха, опъната, разранена, втвърдена. Основното, което ги тормози е силният сърбеж. Те казват, че не могат да спят от този непоносим сърбеж. Винаги се съобразяват къде отиват и с кого ще спят в една стая, защото през нощта не се чувстват комфортно, събуждат се. Атопичният дерматит влошава силно качеството на живот на пациентите.

По цялото тяло ли е възпалена кожата?

Различно е. Имам възрастни пациенти, които нямат свободен участък от кожата си. Но няма да забравя и едно детенце от селото, където съм работила преди много години. То беше на 6 месеца и му бяха слагали кортизонови инжекции заради много тежко засягане на цялата кожа. Но повечето пациенти не са засегнати от горе до долу. Възпаленията са основно в големите гънки, в клепачите, дланите, около устните, но се срещат и по крайниците, навсякъде.

От какво може да се влоши състоянието на пациента?

Когато например пациентът е подложен на стрес, състоянието се влошава. Винаги има психо-соматична компонента при атопичния дерматит. Същото е и при псориазиса. Тези пациенти са особени характери – свръхчувствителни, нетърпящи несправедливост, същевременно много интелигентни.

Какво лечение им предписвате?

Зависи от възрастта. На малките пациенти не може да се дават тежки терапии. Много съм против кортизоновите инжекции и имуносупресори при деца. При по-големите дечица – от 5 до 13 години – много добър ефект има така наречената гунатерапия. Италиански са разтворите и капките, които се прилагат при гуна-терапия. Протоколът за атопичен дерматит е гуна-интерлевкин12 и гуна-гамаинтерферон – сутрин и вечер по петнадесет капки при деца и по двадесет капки при възрастни. Разбира се, в терапията включвам антихистамини, кортизонови препарати, протопик или елидел. Важна е също хидратацията на кожата – мазането с емолиенти.

На пациенти над 18 години терапията е друга. За тежките форми на атопичен дерматит започвам с метотрексат или с кортизонови инжекции. Метотрексатът е имуносупресор с много странични ефекти, затова не давам максималната доза. Наблюдавам как се повлиява конкретният пациент от 4-5 таблетки, но ако се наложи, повишавам дозата.

Имам над 20 пациенти, които се лекуват по линията на клинични проучвания. Това беше единствената им алтернатива и те бяха толкова щастливи, че има как да се овладее заболяването им. Те са на биологична терапия с моноклонални антитела.

На вашата пациентка София сте предписала JAK-инхибитор. Обяснете какво представлява тази терапия?

София е с много тежък атопичен дерматит. Тя попадна при мене, изпратена от колега. При мене идват пациенти от цялата страна, за да ги включа в програми за клинични проучвания на нови молекули. Те нямат друга алтернатива. София също дойде, за да я включа на биологична терапия в рамките на клинично проучване. Но тогава тя беше с ниско телесно тегло и не можех да рискувам. Не цялата ѝ кожа беше засегната в началото. Впоследствие се влоши и сега е на метотрексат, защото нямаше с какво друго да ѝ се помогне. Сега ще получи един новорегистриран у нас медикамент – JAK-инхибитор, който е дарен от фармацевтичната компания. След няколко месеца Здравната каса ще поеме това лечение.

От няколко години имам опит с лечение с JAK-инхибитор. Това са противовъзпалителни малки молекули, които овладяват факторите на възпаление на различни нива във възпалителната верига и подобряват състоянието – кожата се изчиства. Но пациентът трябва да се изследва за опортюнистични инфекции, за хепатити, за туберкулоза. Не трябва да има бременност, докато се приема тази терапия. Все пак, колкото и да е иновативно това лечение, това са силни молекули. Вярно, че страничните ефекти са много редуцирани. Когато пациентите ме попитат за тях, отговарям положително. Но странични ефекти се получават в 0,001 от случаите, а не от трима двама да ги проявяват. Тази терапия вече е използвана и при други заболявания, позната е в световната практика. Аз лично съм ползвала JAK- инхибитори за лечение на псориазис в програми за клинични проучвания и нямам никакви притеснения.

С тази терапия може ли да се води нормален начин на живот, с добро качество?

Абсолютно. Това е прекрасно съвременно лечение със снижени до минимум странични ефекти. Виждам, че възпаленията по кожата се изчистват напълно. Самите пациенти се успокояват, променят си характера, защото вече не ги тормози този непоносим сърбеж. Те започват да водят нормален начин на живот, връщат си живота.

Източник: Offnews.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ