Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Климентина Господинова, д.м.: С новото лечение за атопичен дерматит обривът изчезва

С JAK-инхибиторите сърбежът при атопичен дерматит изчезва още на петия ден

Пациентите споделят, че вече могат да се радват на живота

Дерматологът д-р Климентина Господинова завършва Медицински Университет – Плевен с отличие. Придобива специалност Дерматология и венерология през 2017 г. През 2020 г. защитава научна степен „доктор по медицина” към Катедра „Дерматология, венерология и алергология“ на Медицински Университет – Плевен, където в момента е главен асистент. Д-р Господинова има научни интереси в областта на системните възпалителни дерматози, дерматоалергологията и естетичната медицина. Освен това е изследовател и научен координатор в редица клинични наблюдения за ефикасност и безопасност на нови биологични медикаменти и JAK-инхибитори за системни кожни заболявания. Разговаряме с д-р Господинова за атопичния дерматит и неговото съвременно лечение.

Интервюто е част от информационната кампания „Отново в кожата си“, в подкрепа на хората с атопичен дерматит на Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ), с подкрепата на Българско дружество по дерматология и Портал на пациента.

Д-р Господинова, какво заболяване е атопичният дерматит?

Това е възпалително, незаразно заболяване с хронично рецидивиращ ход на протичане. За развитието му голяма роля играят генетични фактори, стрес и др. При около 50% от пациентите с атопичен дерматит се наблюдава липса на белтъка филагрин в роговия слой на кожата. Отсъствието му води до загуба на вода през повърхностния слой на кожата, а от външната среда лесно навлизат различни дразнители и детергенти – микроби и алергени.

На каква възраст се отключва атопичният дерматит?

Заболяването протича в три периода от живота на пациента. Отключва се още в кърмаческа възраст – най-често между третия месец до първата година на детето. Атопичният дерматит проявява тенденция за спонтанно подобрение към петата, седмата или четиринадесетата година на детето. Но при една четвърт от пациентите остава за цял живот.

Какви са основните симптоми на заболяването?

Характерните симптоми в началото са зачервяване по лицето на бебето – в областта на бузите, брадичката и челото. При юношите заболяването засяга големите гънки – шията, врата, зад колената и лакетните гънки. При възрастните най-често атопичният дерматит се изразява в обрив по клепачите, устните, дланите и китките.

Как се лекува това заболяване?

Нашите усилия преди всичко са за превенция на атопичния дерматит в детска възраст. Говорим за генетично обусловено заболяване, вероятността за развитието му при дете, на което и двамата родители са с атопичен дерматит, е 80%. В такива случаи родителите още от първия ден на бебето трябва да започнат да нанасят подходящ емолиент за подобряване хидратация на кожата и кожната бариера. Доказано е, че това намалява вероятността от развитието на заболяването 40-50%.

Кортикостероидите също намират приложение в лечението на атопичен дерматит, но краткосрочно и изключително под наблюдението на лекар. Въпреки черния облик, който е създаден в социалните мрежи на тази група медикаменти, те са ефективни и се прилагат при много от пациентите в обострения стадий на заболяването.

Но вече ние, дерматолозите, разполагаме и с алтернатива на кортикостероидите. Това са, от една страна, калциневриновите инхибитори, от друга страна, това са системните лечения с биологични медикаменти (моноклонални антитела) и с JAK-инихибитори (малки молекули). Те представляват нов етап в лечението на умеренотежките и тежките форми на атопичен дерматит.

Кое системно лечение скоро ще бъде достъпно за българските пациенти?

В България е регистриран един представител на JAK-инихибиторите за лечение на атопичен дерматит. Съвсем скоро очакваме критериите за неговото прилагане да бъдат одобрени от Здравната каса. Така ще имаме едно силно оръжие за лечение на пациентите със средно-тежка и тежка форма на заболяването.

Какви пациенти са показани за това лечение?

За системното лечение със JAK-инихибитори са показани пациенти с давност на заболяването 6 месеца и повече, на възраст на и над 12 години, както и възрастни хора, които страдат от умерено-тежък до тежък атопичен дерматит. Всички те трябва да са имали незадоволителен терапевтичен ефект до 12 седмици от поне едно средство за системна имуносупресираща/имуномодулираща терапия в комбинация с локална терапия; или контраиндикации за стандартна системна терапия. Вземаме предвид тежестта на заболяването, какъв процент от кожната повърхност е засегнат и точно кои зони са ангажирани.

Имате наблюдения като изследовател в клинични изпитвания на JAK-инихибитори. Как се повлияват пациентите от тези медикаменти?

При нашите пациенти наблюдавахме как водещият им симптом – сърбежът, който до голяма степен влошава качеството им на живот, напълно изчезва до петия ден от приема на лекарството. А между осмата и дванадесетата седмица от лечението кожният обрив се овладява до постигане на напълно чиста кожа. На този етап можем да твърдим със сигурност, че пациентите задържат ефекта от това лечение до третата година. Все още предстоят нови клинични наблюдения за продължителния ефект на JAK-инихибитора.

Участниците в клиничните проучвания попълват въпросници и правим оценка на заболяването им по различни скали. Една от скалите е свързана с качеството на живот, а друга – със силата и продължителността на сърбежа. Всички преди лечението страдат от упорит сърбеж, който нарушава съня им. На другия ден тези хора не се чувстват продуктивни в работната среда. Освен това често вземат болнични, не се чувстват полезни, изолират се от другите хора. Това силно влошава качеството им на живот.

След като започнат лечението с JAK-инихибитор пациентите ни споделят, че най-сетне могат да имат нормални социални контакти и да се радват на живота. Това ясно показва ефективността на терапията.

Автор: Портал на пациента

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ