Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Проф. д-р Димитър Господинов, д.м.н.: 350 000 деца и 200 000 възрастни у нас са с атопичен дерматит

Новите медикаменти овладяват болката

Проф. д-р Димитър Господинов е началник Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен и ръководи Катедра „Дерматология, венерология и алергология“ към Медицински университет – Плевен. Интервюто е част от информационната кампания „Отново в кожата си“, в подкрепа на хората с атопичен дерматит на Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ), с подкрепата на Българско дружество по дерматология и Портал на пациента. Разговаряме за диагностиката и лечението на атопичния дерматит.

– Проф. Господинов какво представлява заболяването атопичен дерматит и дали се увеличи честотата му в последните години?

– Това е тежка, социалнозначима дерматоза със системен характер. Заболяването е хронично рецидивиращо и имуномедиирано (с участието на имунната система). При тези пациенти се откриват повишени нива на имуноглобулин Е (IgE).

Правени са много проучвания през годините за честотата на атопичния дерматит сред различните възрастови групи. Обикновено започва в кърмаческа възраст. Най-висока е честотата на заболяването в детска възраст – около 25% от децата. В периода от 4-годинки до пубертета детският организъм има склонност да се самоизлекува. Но ако това не се случи, пациентите преминават в третата фаза на заболяването. Една четвърт от хората с атопичен дерматит страдат цял живот. За последните 30 години честотата на атопичния дерматит е нараснала трикратно в световен мащаб и се превръща в социалнозначимо заболяване. В България се смята, че около 350 000 деца и 200 000 възрастни са с атопичен дерматит.

– Каква е тежестта на заболяването за пациентите? Защо го наричате социалнозначимо?

– Първо, заболяването е по кожата и се вижда. А когато обривите са на видими места – по лицето, ръцете и краката, това води до стигматизиране на пациентите. Те се притесняват от отношението към тях на другите хора, а като се прибави и постоянният сърбеж, атопичният дерматит придобива голяма психическа тежест. Пациентите с атопичен дерматит са специфични като характер. Те са много пъргави, непослушни като деца, не могат да работят в екип, защото са егоцентрични. Понякога атопиците стават и агресивни. Затова родителите трябва да подхождат много внимателно към възпитанието на тези деца, защото атопичният дерматит не е само болест на детето, а се отразява на цялото семейство. Сърбежът и болката са водещите симптоми, които влияят негативно на качеството на живот. Установено е, че около 10% имат суха кожа, 50% са с напукана и лющеща се кожа, която сълзи, дори и кърви. Най-много пациентите страдат от постоянния сърбеж. Повече от половината от пациентите съобщават за събеж 18 часа в денонощието. А когато продължава и през нощта, сърбежът пречи на пълноценния сън.

– Могат ли обривите, сърбежът и болката да се овладеят?

– С годините стана ясно, че сърбежът не може да бъде повлиян от стандартните Н1-блокери, които използваме при алергичните заболявания и каквито медикаменти има страшно много. Вече се ориентираме към медикаменти от групата на транквилизаторите и невромодулаторите, които успокояват сърбежа. Eжегодно се провеждат нови и нови клинични проучвания за съвременни медикаменти – биологични и Janus Kinase (JAK) инхибитори, като резултатите са много обнадеждаващи. В нашата клиника също са провеждани и в момента се провеждат клинични проучвания, свързани с ефективност и безопасност на нови системни медикаменти.

– Как се повлияват пациентите с атопичен дерматит от тези иновативни медикаменти?

– Най-новата терапевтична стратегия за тези системни дерматологични заболявания е изключително ефективна. Тези медикаменти овладяват сърбежа и болката. А това рязко ще качи качеството на живот на пациентите. Те ще спят по-добре и ще изпълняват без затруднения своите ежедневни дейности. Eдин от JAK инхибиторите под формата на таблетки вече ще се поема от Здравната каса и ще може да се изписва на пациенти с атопичен дерматит. За това лечение са показани пациенти с умерено тежко до тежко заболяване (индексът за тежестта на заболяването –  EASI (Eczema Area Severity Index) трябва да е повече от 20 единици). На това лечение подлежат и хора, които не са отговорили адекватно на досегашната системна терапия с кортикостероиди, имуносупресори и калциневринови инхибитори. Като възрастова група са показани деца от 12 години нагоре и възрастни над 18 години.

– Дерматолозите подготвени ли са, за да изписват JAK инхибитори на своите пациенти?

– В страната действат няколко лекарски комисии, които определят възможностите за терапия, заплащана от Здравната каса, разчитайки на получени протоколи от колегите дерматолози от цялата страна. Тези протоколи се контролират. Следи се за промени в биохимичните показатели, за наличие и обостряне на системни инфекции – туберкулоза, хепатит В и С, както и за изява на сърдечно-съдови усложнения и злокачествени заболявания. Ние, специалистите в тези комисии, ежедневно се убеждаваме, че българските дерматолози са на по-високо от срдноевропейското ниво на компетентност. Те стоят много близко до своите пациенти и са добре запознати с клиничните особености на системните заболявания, сред които е и атопичният дерматит. Освен това имаме традиции в изследването на това заболяване, защитени са редица дисертации на тази тема. И в момента се разработват такива, включително в нашата клиника в Плевен.

Източник: в-к Посоки

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ