Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Мая Миланова:Сърбежът при атопичен дерматит променя дори характера

Безплатните прегледи през ноември са за хора с тежка форма на заболяването

От 1 ноември 2023 г. стартираха безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит, които ще продължат през целия месец. Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дерматологично дружество. В безплатните прегледи ще се включат 17 специалисти по дерматология от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас. Предварителното записване е на тел. 0885 375 149. Един от дерматолозите, които ще преглеждат пациенти с тежък атопичен дерматит в кампанията, е д-р Мая Миланова – началник на Отделение по кожни и венерически болести в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Д-р Миланова има богат опит с лечението на псориазис и атопичен дерматит с най-новите биологични лекарства и медикаменти.

Д-р Миланова, какво заболяване е атопичният дерматит?

Атопичният дерматит е известен още като атопична, ендогенна екзема или невродермит. Това е възпалително, хронично-рецидивиращо заболяване, което е генетично обусловено. Притесненията на някои хора, че могат да се заразят от болен с това заболяване, са неоснователни. Такова нещо е невъзможно. Атопичният дерматит не е заразно заболяване.

Симптомите са суха, лющеща се, силно сърбяща и леснодразнима кожа. Екземата се появява по лицето, по тялото и по крайниците. Заболяването започва най-често в ранна детска възраст – при бебета на 3 – 5 месеца, и може да засегне до 15 – 20% от децата.

Случаите на атопичен дерматит непрекъснато се увеличават в индустриализираните страни. Причината за това е химизацията в бита и замърсяването на околната среда.

Заболяването може да премине на около осмата година на детето или през пубертета, но може да продължи и в зряла възраст. 

Какво е най-тежкото за пациентите с атопичен дерматит?

Най-тежкият симптом е сърбежът. Той ги притеснява ужасно. От него не могат да спят, стават нервни, раздразнителни. Променя се характерът още в детска възраст. Децата с атопичен дерматит са неспокойни, раздразнителни, трудно се заиграват и съсредоточават, неуравновесени са и контактите с други деца са затруднени. Реакциите им често са бурни, вниманието им е лабилно. Другите деца също ги отбягват, имат малко приятели.

Пациентите много се притесняват от обривите по откритите части на кожата, от сухотата и лющенето на кожата на лицето и ръцете. Това е като стигма за тях и пречи на социалните им контакти, на реализирането им и в личен, и в професионален план. Като цяло при тези пациенти се влошава силно качеството на живот.

Тъй като е хронично-рецидивиращо заболяване, при атопичния дерматит има активна фаза, която наричаме пристъп. Тогава кожата е най-силно раздразнена, зачервена, суха, разранена, дори кървяща, а сърбежът е непоносим. Има и по-спокойна фаза на заболяването, когато симптомите са по-леки и поносими.  

Какво е лечението при атопичен дерматит?

Лечението е доста трудно. Трябва да се спазват много правила в хигиената и поддържането на хидратацията на атопичната кожа. Трябва да се избягва миене и къпане с гореща вода, а също използването на груби гъби и четки за масаж. Кожата се мие с хладна вода и с по-нежни и меки измиващи средства. А след това се маже задължително с хидратиращ продукт (емолиент).

Много е важно дрехите да бъдат меки, памучни, а не груби, вълнени, които дразнят кожата и влошават състоянието й. Трябва също да се избягва престой в гореща среда. Препоръчително е да се намалят физическите натоварвания в ежедневието, защото това води до повишаване на температурата, изпотяване и влошаване на състоянието.

Разбира се, прилагат се и лекарствени средства. Доскоро разполагахме основно с антихистамини и с кортикостероиди – перорални, инжекционни и за мазане. От септември тази година вече разполагаме със съвременен медикамент на таблетки от класа на JAK-инхибиторите, който успокоява обривите и сърбежа. Това са коренно различни лекарства, потискащи възпалителния процес. При атопичния дерматит във възпалението на кожата участват цитокини (интерлевкин-4, -13, -22), които предават своите сигнали чрез сигнален път JAK-1. Лекарството блокира точно този JAK-1 сигнален път. Предимството на лекарството е, че се приема лесно – с таблетка през устата.

Ние работим отскоро с JAK-инхибитори, въпреки че в Европа и в света те се прилагат в клиничната практика от няколко години и има голям опит с това лечение при хиляди пациенти.

Имате ли вече пациенти на този медикамент и как се повлияха?

Вече имам няколко пациенти, които приемат този JAK-инхибитор. Характерното за ефекта му е, че много бързо успокоява сърбежа. Още след втората – третата таблетка обривите и сърбежът се успокояват и пациентите са изключителни доволни. Преди това много трудно можехме да постигнем такова подобрение на състоянието. Моите наблюдения са, че лекарството се приема много добре от пациентите, не сме регистрирали странични действия. Освен това с този медикамент може да се лекуват както възрастни с атопичен дерматит, така и деца от 12 г. нагоре.

Какво да очакват пациентите, които ще дойдат при Вас на безплатните прегледи за тежък атопичен дерматит?

Важно е да могат да разкажат откога са със заболяването, как се е развивало, с какво са се лекували през годините. Вероятно това ще са хора, които трудно овладяват заболяването, въпреки че са използвали всички налични досега средства. На тях можем да предложим новия медикамент (JAK-инхибитор), който е абсолютно безплатен за пациентите. Поема се изцяло от Здравната каса, тъй като медикаментът е много скъп. Стартирането на терапията не става много бързо, защото представяме случаите за одобрение от Експертна лекарска комисия. След това протоколите се подновяват периодично и не се допуска прекъсване на терапията. Лечението с този медикамент може да продължи много дълго, както е лечението при артериална хипертония например. Това са хронични заболявания, които се овладяват с постоянно лечение.  

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ