Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Доц. Жана Казанджиева: Атопичният дерматит се превръща в световен и социален проблем

Доц. д-р Жана Казанджиева, дм, е специалист дерматолог и венеролог. Работи в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“. Ето какво обясни доц. д-р Казанджиева на среща с пациенти на тема „Новости в контрола и лечението на атопичния дерматит”, организирана от Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ), с подкрепата на Българското дерматологично дружество.

– Доц. Казанджиева, защо в последните години от многото кожни заболявания изведнъж атопичният дерматит привлече внимание?

Атопичният дерматит влезе във фокуса на общественото внимание и на медицината, тъй като значително нарасна броят на пациентите с това заболяване, а от друга страна, в клиничната практика навлязоха нови лечебни методи – биологични терапии и JAK-инхибитори (малки молекули). През 2013 г. голямо проучване с над 3 милиона участници по целия свят и над 100 проучвания в последните пет години потвърдиха, че атопичният дерматит се превръща в световен проблем, който засяга средно 20% от децата и 5 до 8% от възрастните. Честотата на заболяването при децата е дори 30% в Скандинавските страни. От 25 деца 5 са с атопичен дерматит. При възрастните положението е по-добро – от 25 души един е с атопичен дерматит. Но това също е много. През 70-те години в България с атопичен дерматит бяха само 2% от децата, а днес са над 20%. 

Ако сравним атопичния дерматит с други заболявания, 12% е честотата на сърдечносъдовите заболявания при деца, а 20% – на атопичния дерматит. 1% е честотата на ревматоидния артрит при възрастни и 3 до 8% е честотата на атопичния дерматит при възрастни в различните краища на света. Ето защо обръщаме толкова голямо внимание на това заболяване. 

– Защо толкова много нарасна честотата на атопичния дерматит?

Заради индустриализацията. Нарасналата заболеваемост в индустриалните страни се обяснява с повсеместния стрес, със замърсения въздух и лошото качество на храната и водата, с тютюнопушенето, използването на козметика с много алергени, домашния прах, а също с голяма миграция и смяна на климатичните условия на живот. Голямо проучване сред китайци показва, че 2% е честотата на заболяването в самия Китай, докато при децата на хора, които са мигрирали в Северна Америка, атопичният дерматит е 15%.

Роля за появата на заболяването играят гените, съчетани с фактори на околната среда. Контактът с много дразнещи и алергизиращи субстанции може да отключи атопичен дерматит. Проучване на 52 комплекта детски гримове показва никелът е 26% над нормата, 53% отгоре е хромът, 9% е кобалтът, като нормата на никел, хром и кобалт е около 5ppm (частички на милион). В три вида сенки за очи над 1000 са частичките с тежки метали. Това е огромно замърсяване на детската кожа.

Татуировките и пиърсингът също допринасят за атопичния дерматит. Рискът при пиърсинг е заради използването на различни метали и дразненето, което се получава. По принцип при това заболяване проблемът е нарушена кожна бариера, през която в организма проникват всякакви дразнещи вещества, замърсители, алергени, които предизвикват имуномедиирано възпаление.

За отключването на атопичния дерматит роля играят дори така наречените имуностимуланти, природосъобразни лечения и пробиотици. С ужас видях как един мой пациент, който отричаше, че приема каквито и да било лекарства, накрая извади небрежно от джоба си една опаковка хапчета и каза: „Това вземам за имунитета“. А то се оказа прах от гъбите шейтаке, които предизвикват специфичен уртикариален дерматит. Трябва да се внимава какво се взема дори като хранителна добавка.

 – Какво е страданието на пациентите при атопичен дерматит?

Животът с атопичен дерматит е мъчителен. Трудно се носи бремето на това заболяване. Дори в леките си форми то влошава силно качеството на живот на пациентите. Заболяването е съпроводено с болка и дискомфорт, които нарушават самообслужването, движението и всякакви активности. Най-много пациентите са тормозени от сърбежа, което води и до нарушения на съня. 

Тежкият атопичен дерматит намалява кариерните възможности на пациентите и финансовите им възможности. Доказано е, че атопичният дерматит снижава с 10% работоспособността по време на рецидив дори при леки случаи, а с 25% снижава работоспособността при средно тежки и тежки случаи. 44% от пациентите с тежки форми на атопичен дерматит отсъстват от работа, а 57% са с постоянна намалена активност по време на работа. Голяма част от пациентите страдат от тревожност и депресия.

Атопичният дерматит се влошава много от прекомерно изпотяване, при големи разлики в температурата и влажността на въздуха. Затова препоръчваме ползването на изкуствени овлажнители на въздуха в домовете. 

 – Какво е лечението?

Лечението е според протичането на атопичния дерматит. В 80% от случаите той е хронично рецидивиращ с редуване на криза и ремисия. А в 20% от случаите обаче заболяването е хронично, постоянно активно, без ремисии. Точно тази е таргетната група, за която са предназначени новите таргетни лекарства.

Когато пациентът е в ремисия, започваме с емолиенти и с олио за баня. Когато заболяването е със средна тежест, добавяме кортикостероиди. Но нашият голям проблем са хората с тежък атопичен дерматит, на които трябва да приложим системно лечение. 

Ето една малка част от продуктите, които хората с атопичен дерматит използват всеки ден: олио за къпане, бариерни кремове, кортикостероидни кремове, КНИ, фототерапия, противосърбежни средства, бариерни кремове около устата и за дланите. А емолиентите се мажат минимум два пъти дневно. За идеално се смята нанасянето на емолиенти на 4 часа или поне 3-4 пъти дневно, което изисква страшно много време. 42% със средно тежък и тежък атопичен дерматит прекратяват лечението си поради трудоемкото прилагане на локалните средства.

Източник: Puls.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ