Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Катя Захариева: Много хора не знаят, че тежкият атопичен дерматит се лекува

Стартират безплатни прегледи

Д-р Катя Захариева е дерматолог с 30-годишен опит. Тя стартира втора кампания за безплатни прегледи на пациенти с тежък атопичен дерматит,

Прегледите ще са в продължение на четири месеца – всяка сряда и петък, от 10 ч. до 12 ч. в 28 ДКЦ, след предварително записване на телефон 0892226019.

Пациентите трябва да са с атопичен дерматит в тежка форма и навършили 12 години, като е препоръчително да идват на преглед с медицинска документация за предшестващо лечение на заболяването. 

За “Труд news” д-р Захариева обясни какви симптоми са характерни за тежката форма на атопичен дерматит и как се лекува това заболяване.

– Д-р Захариева, какво представлява атопичният дерматит и какви са тежките му форми?

– Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване на кожата, което се отключва в ранна детска възраст. То непрекъснато увеличава своята честота сред децата. 25% от новородените и кърмачетата проявяват това заболяване, но се очаква в скоро време всяко второ дете в кърмаческа възраст да бъде с атопичен дерматит.  Вече говорим не просто за кожно заболяване, а за атопична болест, която засяга освен кожата и дихателната, нервната и храносмилателната система. Тежките форми представляват възпаление на кожата, асоциирано много често със засягане и на вече изброените дихателна, нервна и храносмилателна система. 

– Каква част от всички пациенти с атопичен дерматит са с тежка форма на заболяването?

– За щастие, повечето от децата с атопичен дерматит израстват заболяването или възпалението на кожата отслабва с времето. Но при половината от всички пациенти атопичният дерматит персистира след навършване на пълнолетие, а 30% от тях проявяват тежки форми. За тежестта на протичане съдим по засегнатата площ от кожата и по изявата на симптомите. 

– Какви са симптомите?

– На първо място е непоносим сърбеж – възможно най-силният при кожно заболяване. Друг характерен симптом е изключителната кожна сухота, която засяга по-голямата част от кожата. При тези пациенти е нарушена кожната бариера, което дава възможност на стафилококи и други болестотворни бактерии да утежнят възпалението на кожата с допълнителни инфекции. Много драматично е за пациентите да живеят с това заболяване. Качеството им на живот е изключително влошено, тъй като от постоянния сърбеж тези пациенти спят по около един час на нощ. В резултат на това те са постоянно уморени и страдат от тежки депресии и други психични проблеми.

– Какво Ви мотивира, след безплатните прегледи през ноември 2023 г., да обявите още една кампания за безплатни прегледи на хора с тежък атопичен дерматит в следващите четири месеца?

– По време на безплатните прегледи през ноември установих, че пациентите не са запознати с новите възможности за лечение на атопичен дерматит. Много хора смятат, че заболяването не се лекува, и в отчаянието си те просто са престанали да търсят решение на техния проблем. Това ме накара да дам възможност за безплатни прегледи за по-дълъг период от време, за да мога да обърна специално внимание на тези пациенти и да ги информирам, че вече съществуват много ефективни терапии и че може да им се помогне. Засега ще отделям от графика си по два часа всяка сряда и петък за хора с тежък атопичен дерматит. Идеята ми е тази кампания да стане постоянна, защото хората с това заболяване имат нужда от постоянна грижа. На първо време планирам безплатни прегледи през следващите четири месеца и ако още има интерес от нови пациенти, ще я продължа. 

Източник: https://trud.bg/

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ