Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Коалиция HPV предложи координиране с Парламента във ваксиналната политика

Шеф на Европейската организация за борба с рака подкрепи ваксиналния план срещу HPV

Представителите на Коалиция HPV – проф. Радка Аргирова и д-р Момчил Баев – предложиха координиране на усилията със законодателната власт за ефективното прилагане на ваксинационната политика в България и специално по изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и на свързаните с HPV заболявания. Това стана на 19 септември на среща с народни представители от парламентарната група на Продължаваме промяната – Демократична България, сред които д-р Александър Симидчиев и доц. Васил Пандов.

В подкрепа на Коалиция HPV и за да сподели опита на Европейската организация за борба с рака (European Cancer Organisation), на срещата дойде от Брюксел изпълнителният й директор Майк Мориси. Г-н Мориси работи пряко с европейските институции в сферата на политиките за борба с рака и качествена грижа за пациентите, а авторитетното европейско издание „Политико“ го включи в класацията Топ 40 на най-влиятелните хора в Брюксел през 2023 г., които градят европейските политики.

Народният представител Росица Пандова запозна госта с тревожната статистика на Националния статистически институт, че 43 жени на ден у нас се диагностицират с рак на маточната шийка (РМШ), като над 365 жени на година умират от това онкологично заболяване, което означава, че всеки ден у нас умира една жена от РМШ, като по заболеваемост и смъртност от РМШ сме на първо място в Европа. „Човешкият папиломен вирус (HPV)  е много честа полово предавана инфекция, която предизвиква 5% от всички онкологични заболявания при жените. В Европа скринингът и превенцията на HPV намаляват със 60% смъртността от рака на маточната шийка. В България обаче ваксинационният обхват с ваксина срещу HPV е незадоволителен“, каза още Росица Пандова.

Д-р Александър Симидчиев обясни, че резултатите от ваксинационните програми у нас са по-лоши след пандемията от COVID-19. „Ние имаме опит и мотивация, но имаме нужда от подкрепата на авторитетни организации от Европа, особено в намирането на финансов механизъм. Защото нашата икономика и здравната ни система са в процес на преустройство, а промяната изисква човешки и финансов ресурс. Нашата парламентарна група работи много за профилактика, за развитие на извънболничната помощ“, заяви д-р Симидчиев.

Г-н Мориси съобщи, че Европейската инвестиционна банка за първи път ще финансира ваксинационни програми. Гостът подчерта, че в Европа ваксинацията срещу HPV се прави и на момчета, и на момичета, защото те са еднакво засегнати от онкологични заболявания, че ваксината предпазва не само от рака на маточната шийка. „Превенцията на свързаните с HPV заболявания е успешна в много от европейските страни, защото лекарите знаят и са убедени в качествата на ваксината, а хората им имат доверие“, заяви Майк Мориси.

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и съосновател на Коалиция HPV – проф. Радка Аргирова сподели, че съществуват антиваксинални настроения в обществото: „Затова ни е нужна сериозна информация за ваксината срещу HPV, за нейната безопасност и отличен ефект. И с тази точна научна информация трябва да обучим първо акушер-гинеколозите и общопрактикуващите лекари, както и всички други гилдии, за да имаме тяхната безрезервна подкрепа. Нужен ни е и адекватен подход към онези слоеве от населението, които имат много ниска здравна култура, както и към други групи на обществото. Нужна ни е стратегия за комуникацията с тези групи“. Проф. Аргирова помоли г-н Мориси да свърже Коалиция HPV със сродни организации, за да дадат положителните примери за ефектите на ваксината в европейски, близки до нас държави.

Присъстващите на срещата се обединиха, че за успешна ваксинационна кампания е необходимо знание и убеденост на медицинските специалисти, а от друга страна – доверие в тях от страна на обществото.

 

 

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ