Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

КОАЛИЦИЯ HPV с втора Академия за журналисти

Специален гост проф. д-р Кенет Александър

Началник отдел по инфекциозни болести – детска болница Nemours-Флорида

Професор по клинични науки – Медицински колеж на Университета на Централна Флорида, Орландо, САЩ

„Опитвам се да ангажирам хората за важни въпроси за детското здраве, особено имунизацията. Това е най-добрата защита срещу толкова много сериозни заболявания.“

С подкрепата на Министерство на здравеопазването и  “+мен”

15.00 ч.- 17.00 ч. , Launchee (партер ЦУМ), събитието няма да се излъчва онлайн

Уважаеми колеги, заповядайте на втората Академия за здравни журналисти на Коалиция HPV, която ще се проведе на 10.05.2024 г. (петък) от 15.00 ч. до 17.00 ч. в зала Launchee (партер ЦУМ).

За акредитация: до 09.05.2024 (четвъртък)- prcarebulgaria@gmail.com, 0897921690

Всички журналисти, присъствали на събитието и участвали в тренинга ще получат грамоти от КОАЛИЦИЯ HPV.

 • Всеки ден две жени в България губят битката с рака на маточната шийка
 • 99% от случаите на рак на маточната шийка могат да бъдат предотвратени.  HPV вирусът е основната причина за развитие на рак на маточната шийка.
 • Раковите заболявания, причинени от HPV вируса, могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация.
 • Над 156 държави в световен мащаб имат работещи ваксинационни програми за превенция срещу HPV-свързаните заболявания.

Програма:

 • Личното мнение на лекаря, инфлуенсъра, майката и жената: Д-р Христиана Бацелова – До кога страхът от ваксините в България ще ни пречи да предпазваме децата и себе си от HPV- свързаните заболявания? Дезинформацията сред медицинското съсловие и обществото
 • Д-р Гергана Николова: Предизвикателството на общопрактикуващите лекари, които  трябва да издирват, убеждават, преглеждат и ваксинират
 • Доц. Илия Карагьозов: Как преминаха първите ваксинационни дни в столична болница срещу HPV – свързаните заболявания
 • Проф. Ивайло Търнев: Ролята на медиатора
 • Д-р Кремена Пармакова, Министерство на здравеопазването: За Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

Специален гост проф. д-р Кенет Александър

Теми:

 • Комуникационни практики в САЩ, използвани от педиатри, училищни лекари и гинеколози за обсъждане на ваксинацията срещу HPV свързаните заболявания с пациенти и родители
 • Успешни истории и добри практики в комуникацията за HPV ваксинация в САЩ и как те се сравняват с тези в Европа
 • Комуникационни подходи, при обсъждането на HPV ваксинацията с родители с различни  религиозни вярвания ?
 • Каква ключова информация трябва да съобщят педиатрите, общопрактикуващите лекари и акушер гинеколозите на родителите, за да им помогнат да вземат информирани решения относно HPV ваксинацията.
 • Често срещани погрешни схващания или притеснения, които родителите имат относно HPV ваксинацията и се справяме.
 • Значението на HPV ваксинацията като мярка за обществено здраве.
 • Важността да се ваксинират и двата пола срещу HPV.
 • Основно послание към българските журналисти и медицински специалисти, които комуникират с родителите относно HPV ваксинацията

За проф. д-р Кенет Александър

 • Кенет А. Александър e доктор по медицина, началник на отдела по инфекциозни болести и заместник-председател по изследванията в детската болница Nemours в Орландо, Флорида. Д-р Александър завършва своето медицинско образование в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон (1989) ,. След това завършва специалност по педиатрични инфекциозни болести в университета Дюк (1995) в Дърам, Северна Каролина, в който работи в продължение на над десет години.
 • Проф. д-р Александър е работил и като ръководител на педиатрични инфекциозни болести в Чикагския университет в продължение на девет години, преди да се премести в детската болница Nemours през 2014 г., в която работи и до днес.
 • Клиничните интереси на проф. д-р Александър включват неонатални инфекциозни заболявания и насърчаване на имунизацията сред необслужваните общности. Проф. д-р Александър има изследователска лаборатория, в която неговият изследователски екип изследва човешки папилома вируси и вируси Зика.

Награди и признание

2016 г. Най-добрите лекари на списание Orlando за 2016 г.

2015 г. Най-добрите лекари в Америка

СПОДЕЛЕНО от проф. д-р Кенет Александър

Да ме опознаеш

Съпругата ми и аз имаме две възрастни дъщери, като и двете – като мен – са откровени по темата за имунизациите. Те бяха сред първите момичета в Чикаго, получили ваксина срещу HPV (човешки папиломен вирус). Една от нашите дъщери работи в областта на изследванията на здравната политика. Вярваме, че имунизациите са  най-правилното, което правим, за да защитим себе си и другите.

Отношението ми към децата

Като всеки педиатър обичам децата и искам най-доброто за тях. Харесва ми също да съм сред хората, които се грижат за децата. Открих, че личностите в областта на педиатрията са склонни да ценят едни и същи неща – децата, семейството и един друг.

Това, което ме вдъхновява

Много съм запален по имунизирането на децата срещу различни заболявания.Това е най-полезното нещо, което педиатрите и доставчиците на здравни услуги могат да направят за здравето на детето. Една от моите фокусни области в Nemours е да насърчавам ваксинирането в училище. Също така помогнах за създаването на Международната медицинска програма за осиновяване Nemours.

Как се опитвам да помогна

Работя усилено, за да образовам обществеността относно важността на детските имунизации. Аз обучавам лекари и родители тук в Съединените щати и пътувам по света, за да обучавам хора в други страни. Опитвам се да ангажирам хората за важни въпроси за детското здраве, особено имунизацията. Това е най-добрата защита срещу толкова много сериозни заболявания.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ