Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Коалиция HPV и Болница ВИТА с обща информационна кампания и ваксинационни дни през април и май

От първи септември 2023 г. България се нарежда до страните от Европейския съюз, които имат държавна политика на превенция на HPV-свързаните заболявания. Осигурен е безплатен достъп до най-съвременното средство за защита на всички момичета на възраст между 10 и 14 ненавършени години. Това е 9-валентна ваксина срещу 9-те типа HPV, които са най-честите причинители на HPV заболяванията. Ваксината се прилага повече от 16 години в 162 страни по света, сред които почти всички страни от Европа.

През изминалата година стартира информационната кампания „Защити бъдещето им“ в подкрепа на повишаване на ваксинационното покритие в страната срещу човешкия папилома вирус (HPV). Организатор на кампанията е Коалиция HPV, обединяваща водещи специалисти в различни области на медицината и неправителствени организации. В екипа на Коалиция HPV е доц. д-р Илия Карагьозов, дм, завеждащ Отделение по оперативна гинекология и тазова хирургия на Болница ВИТА, ръководител на ВИТА Дисплазия център  и Председател на Българската асоциация по онкогинекология (БАОГ).

С мисъл за бъдещето и вяра в промяната, целият екип на Болница ВИТА се присъединява към кампанията с организирането на ваксинационни дни, както следва:

Записването на пациенти, навършили 14-годишна възраст, ще става онлайн на адрес: https://superdoc.bg/lekar/imunizatsia-sreshtu-choveshki-papiloma-virus.

Пациентите ще бъдат имунизирани безплатно като ще заплащат само стойността на ваксината:  274,00 лв.

Важно! Ваксината е безплатна, само ако бъде направена при общопрактикуващия лекар за момичета между 10 и 14 ненавършени години.  

Първи ваксинационни дни – 16 и 17 април 2024 г. от 14:00 до 16:00 часа

Втори ваксинационни дни – 14 и 15 май 2024 г. от 14:00 до 16:00 часа

Място: Болница ВИТА, гр. София, База 2, ул. „Филип Кутев“ 10

По време на посочените ваксинационни дни ще бъде предоставяна и разяснителна информация за превенцията срещу човешкия папилома вирус, заболяванията, които могат да бъдат предотвратени, както и ваксините, които се предлагат срещу HPV.

Проучванията показват, че 90% от случаите на рак на маточната шийка и други ракови заболявания, свързани с HPV, като рак на ануса и рак на орофаринкса могат да бъдат избегнати. Ваксината е най-ефективна, когато се приложи преди начало на сексуална активност, но може да бъде ефективна и при хора, които вече са били изложени на HPV. Тя обикновено се понася добре и има малко странични ефекти, еднакви с тези на всички останали ваксини. Ползите от ваксинацията срещу HPV надхвърлят напълно риска от потенциални странични ефекти.

„Най- високо рисковите типове човешки папилома вирус са основно тип 16 и 18. Наричаме ги така, защото причиняват над 90% от рака на шийката на матката, влагалището и вулвата. Причиняват още рак на ануса, пениса и гърлото. 9-валентната ваксина покрива освен тях и типовете причиняващи ано-генитални брадавици. Важно е да се знае, че ваксинираните деца подлежат на редовни профилактични прегледи след началото на сексуалния си живот, и че своевременното откриване и лечение на предраковите изменения е успешно в почти 100% от случаите“, пояснява доц.Карагьозов.

За ваксиниране срещу HPV не е необходимо предварително изследване за носителство дори и при вече водещи активен полов живот момичета и момчета. Преди поставяне на ваксината кандидатите за ваксинация трябва да са клинично здрави.

Смята се, че основните рискове за HPV са увеличения брой интимни партньори, както и неизползването на предпазни средства по време на секс. Ранното започване на полови контакти, както и отслабената имунна система, тютюнопушенето и лошата интимна хигиена, също са рискови фактори.

Единственият за момента  в страната Специализиран център за ранна диагностика и лечение на предраковите състояния на женските гениталии ВИТА Дисплазия център обединява експерти (онкогинеколози, хистопатолози, цитолози) с приоритетна насоченост към ранно откриване, диагностично уточняване, адекватно лечение с последващо проследяване на предракови и доброкачествени изменения на женските гениталии. Инфекцията с HPV обикновено протича безсимптомно, поради което редовният скрининг и профилактични прегледи са изключително важни.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ