Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

СЗО призова за по-високи данъци върху алкохола и подсладените напитки

Това ще доведе до по-здравословен начин на живот, по-малко болести и злополуки, смятат от там

СЗО призова правителствата да увеличат данъците върху алкохолните напитки и да започнат да облагат с налог и продукти, които в момента са освободени, както е виното в 22 страни, повечето от които в Европа, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на директора по промоция на здравето в СЗО Рюдигер Креч.

Подсладените напитки също трябва да се облагат с по-високи данъци, смятат от СЗО, тъй като статистиката потвърждава, че всяка година 2,6 млн. души умират поради консумация на алкохол, а 8 млн. губят живота си поради нездравословно хранене с продукти с високо съдържание на захари.  

Директорът Креч е изразил позицията на световната организация, че облагането на такива продукти с по-висока ставка е крачка към по-добро здраве на хората и по-трудоспособно население. 

По думите му, такава мярка би имала положителен ефект върху цялото общество, хората ще боледуват по-малко, ще бъдат трудоспособни и това ще носи повече приходи за държавата, които ще се използват за обществени услуги. Също така ще намалеят проявите на насилие, както и травмите при пътнотранспортни произшествия.

Консумацията на алкохол е причина за повече от 200 заболявания и травми, в това число някои видове рак, цироза на черния дроб и сърдечносъдови заболявания, припомнят от СЗО.

Асоциациите на алкохолната индустрия обаче са на мнение, че по-високите данъци водят до намалени продажби и по-ниски данъчни приходи, като същевременно застрашават оцеляването на някои предприятия.

Източник: zdrave.net

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ