Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

СЗО и УНИЦЕФ създадоха дигитална иновация за изчерпателна и достоверна информация относно пандемията от COVID-1

HealthBuddy+ е съвременният приятел и здравен експерт за всеки човек с компютър или мобилен телефон

26 февруари 2021, София. Вече една година публичното пространство е буквално наводнено с новини за пандемията от CОVID-19, като за много хора е трудно да се ориентират в заливащата ги информация и да отсеят фактите от спекулациите. Именно такава е функцията на HealthBuddy+. Това е нова платформа, разработена съвместно от регионалните офиси на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за Европа и Централна Азия и Световната здравна организация (СЗО) в Европа с цел подпомагане жителите на тези региони в борбата с пандемията.

В България HealthBuddy+ работи от месец февруари под формата на интерактивно мобилно приложение, налично безплатно в App Store (за потребителите на мобилни телефони с операционна система iOS – тук: https://apple.co/2NZvXva) и Google Play (за потребителите на операционна система Android – тук: http://bit.ly/3qWW6sU), а също и под формата на уеб-базиран чатбот на адрес http://bit.ly/2NwiGKK.

Важно: HealthBuddy+ е многоезична иновативна платформа, която е налична за всички жители на Европа, затова – независимо дали ще ползвате мобилната апликация, която да свалите на телефона си, или уеб-версията от компютъра си – необходимо е да изберете опция „Български“, за да ползвате най-лесно и удобно пълния обем функции.

HealthBuddy+ има 3 основни функции: чатбот, който директно отговаря на запитвания (потребителите свободно могат да зададат своите въпроси, свързани с пандемията и да получат като отговор фактология и проверена информация, вкл. от меню с предварително дефинирани най-често задавани въпроси и най-актуални отговори); освен това има възможност за сигнализиране за опасни  фалшиви новини и слухове, както и за участие в допитвания. Втората и третата функционалности са по желание на потребителя, може да се използва и само първата. 

Достоверността на подадените сигнали за слухове и фалшиви новини се проверява в реално време въз основа на огромна база данни от информация, събирана от надеждни научни източници от цял свят. Тези данни обхващат всичко, свързано с COVID-19:

симптоми, начини на предаване, ефективност на маските и физическата дистанция, влиянието на пандемията върху психичното здраве, както и данни за ваксините.

Така всеки потребител може лесно да намери отговор на вълнуващите го въпроси и в същото време да се ориентира по-правилно в заливащата го отвсякъде информация.

Другият полезен инструмент на HealthBuddy+ е възможността за участие в допитвания. Чрез тази функция потребителите могат да споделят мнение и личен опит относно COVID-19 и мерките за справяне с пандемията, като тази информация би била особено полезна за създаването на подобряване на организацията по борба с вируса. 

За да използват всички функции на HealthBuddy+, за потребителите е достатъчно да инсталират безплатното приложение на мобилния си телефон или да посетят уебсайта на HealthBuddy+ и да се регистрират, като регистрацията остава анонимна. Скоро чатботът ще бъде интегриран и към уебсайтовете на ключови партньори на двете водещи агенции на ООН в България. Иновацията е достъпна на български език благодарение на подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

За СЗО:

Световната здравна организация ръководи международното здравеопазване в световен мащаб в рамките на системата на ООН. Основана през 1948 г., СЗО работи със 194 държави членки в шест региона и има над 150 офиса, а целта ѝ е да насърчава здравето, да поддържа света безопасен и да служи на уязвимите.

 

За повече информация:

Ивайло Спасов, Експерт Комуникация за социално развитие, УНИЦЕФ България, ispasov@unicef.org, 0888 40 63 83

Доц. Михаил Околийски, Експерт Обществено здраве, СЗО България,

okoliyskim@who.int, 0888 94 14 53

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ