Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Целта са интерактивни дейности за превенция на заболяването от ХИВ, а не формални презентации, каза Петър Цинцарски от БМЧК

Целта ни е да правим интерактивни дейности за превенция на заболяване от ХИВ, а не формални презентации, каза за БТА Петър Цинцарски, главен експерт “Първа помощ и промоция на здраве” в Българския Младежки червен кръст (БМЧК). Даваме възможност на доброволците на БЧК да обсъдят помежду си и да решат кои са интересните и ефективни начини посланията да стигат до техните връстници с полезна, проверена и достоверна информация, добави още той.

За пореден път БЧК е поканен да бъде партньор на Националната АНТИСПИН кампания, какъвто е от началото на дейностите в тази област от 1992 г., обясни Цинцарски. Кампанията започва на 1 декември – Световния ден за борба срещу СПИН и продължава през 14 февруари – Международния ден на влюбените до третата неделя на май, когато е Денят в подкрепа на хората, живеещи със СПИН, и завършва с Националната лятна АНТИСПИН кампания, поясни Цинцарски.

Кампанията има за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции, както и да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да ги насърчи да се изследват, добави Цинцарски.

В цялата страна ние сме призовали нашите структури да влязат в контакт с представителите на здравното министерство в регионалните здравни инспекции и заедно да реализират кампания, която да достигне до повече хора – при нас акцентът са младите, каза експертът. Направи ми добро впечатление, че на много места регионалните здравни инспекции са поканили в кабинетите за безплатно консултиране и изследване доброволци от БЧК, отбеляза още той.

Червеният кръст прави и промоция на безвъзмездно кръводаряване, защото, когато човек дарява кръв, освен да помогне на някой друг, може да провери своя статус по отношение на кръвнопреносимите инфекции. Друго нещо, което преподаваме при първа помощ, е да се използват ръкавици, защото бъркането с голи ръце в кръв също е опасно, каза още Цинцарски.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 души са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. По тяхна информация от началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни. 

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени), допълват от министерството. 

Справка в седмичната оперативна информация на Столичната регионална здравна инспекция сочи, че в периода между 20-и и 26 ноември т.г. в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) са извършeни 98 изследвания за ХИВ инфекция, 97 изследвания за Хепатит B (HbsAg), за Хепатит C (HCV) – 97 изследвания, едно изследване за Хламидия (Chl.), две – за Сифилис (Syphilis. Trachomatis). 

Днес е Световният ден за борба срещу СПИН – синдром на придобитата имунна недостатъчност. Той се причинява от вирус, наречен ХИВ – вирус на човешкия имунен дефицит. Международният символ на деня е червената панделка. 

Източник: Bta.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ