Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Денят за информираност за HPV свързаните заболявания – 4 март беше отбелязан с хибридна експертна среща от Мрежата за действие срещу HPV на Европейската организация за борба с рака

Най-честото HPV заболяване е рак на шийката на матката, но вирусът причинява и рак на вагината, вулвата, ануса, пениса, главата и шията. HPV е отговорен за приблизително 67 500 нови случая на рак всяка година в 27-те държави-членки на ЕС. Новата 9-валентна ваксина е най-надеждното средство за защита срещу 9 от високорисковите щамове на HPV. Ваксината е безопасна, лесна за поставяне и доказано ефективна. В България е безплатна за всички момичета на възраст между 10 навършени години до 14 ненавършени и се поставя от личния лекар.

На хибридното събитието бяха обсъдени резултатите и научените уроци от инициативи за HPV-превенция в Румъния, Хърватия, България и други европейски страни. HPV (Човешки папилома вирус – ЧПВ) е инфекция, предавана най-често по полов път, която причинява около 5% от всички ракови заболявания в света.

Доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването, представи опита на България и запозна европейските ни партньори какъв е планът на България за превенция на HPV-свързаните онко и други заболявания, чрез подобряване на процеса на ваксиниране и скрийнинг. „През новата програма за профилактика на HPV от 2025 г. планираме да разширим покритието като включим момчета в програмата и момичета на по-голяма възраст от тази, която е предвидена в момента“, каза доц. Околийски като допълни, че министерството е предвидило и нова скрийнингова програма за рак на маточната шийка сред жени на възраст 20-30 години, които не попадат в предвидената профилактика, по линия на НЗОК. Ресурсът предвиден за тази дейност в министерството е 12 млн. лева.

На събитието бяха споделени нови информационни онлайн ресурси, подготвени в колаборация с Международното общество за папилома вирус (International Papillomavirus Society) , както и нов ключов елемент в проекта PROTECT-EUROPE за ваксинация и на двата пола в страните от Европейския съюз.

Поради ниското ваксинационно покритие и висока смъртност бяха създадени неправителствени коалициионни формации в региона:

България

През март месец 2023 година беше създадена Национална експертна неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус  – Коалиция HPV. Коалицията е създадена от специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина. Те са мотивирани от тревожната статистика в страната ни, където всеки ден умира една жена от рак на маточната шийка (HPV), а 44 жени се диагностицират с HPV. България е на трето място в Европа по заболяемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV.  Ваксинационното покритие в страната през 2023 г. е 1,5% сред целевата група момичета на възраст 10-14 ненавършени години. Същевременно СЗО e подела инициатива до 2030 г. 90% от момичетата по света да получат ваксина срещу HPV.Препоръка на експертите от Коалиция HPV е да се промотира моделът на ваксинации през целия живот.

Румъния

Румъния изостава от много други европейски страни в усилията си да елиминира раковите заболявания, причинени от HPV. Годишно в Румъния се диагностицират около 3,380 нови случая на рак на маточната шийка (според оценки за 2020 г.) и това е вторият най-често срещан рак при жените на възраст от 15 до 44 години. Въпреки това, Румъния има сравнително ниски нива на усвояване на ваксинацията срещу HPV и скрининг за рак на маточната шийка, като около 30% от подходящите жени са скринирани и 13% от юношите са ваксинирани, което поставя Румъния пред България в тези здравни политики.

Широк кръг организации са се обединили във формацията HPV Action Romania – Acțiunea HPV România . Тя подпомага  национални организации и институции да се мобилизират и обединят сили за прилагане на политики, насочени към увеличаване на ваксинацията срещу HPV, скрийнинга и информационното покритие. Официалното стартиране HPV Action Romania беше на 31 октомври 2023 г. в Румънския парламент в Букурещ.

Хърватия

Официалното стартиране на HPV Action Croatia се състоя на 6 декември 2023 година в хърватския парламент в Загреб, така и виртуално чрез YouTube. Това представляваше голяма крачка напред за Хърватия, страна, която има възможности за подобрение в постигането на целите за елиминиране на рака, причинен от HPV.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ