Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Сидерал Форте: Железният избор при повишена нужда на организма от желязо

Сукрозомното желязо нормализира хемоглобина дори при тежък железен дефицит

Водещи медици поставиха акцент върху сериозността на проблема с железния дефицит, пресечната точка при различни заболявания и области в медцината, и обосноваха нуждата от такъв продукт в клиничната практика

В помощ на клиницистите и техните пациенти на българския пазар излиза иновативен железен препарат „Сидерал Форте“ под формата на капсули в комбинация с витамин С. Той представлява патентована формула с подобрено усвояване в организма, което може да се сравни с интравенозно приложените железни препарати. Продуктът се предлага от фармацевтичната компания „Зентива “ и бе представен пред близо 300 лекари и фармацевти на медицинската конференция „Желязното решение на един недоизказан проблем“ .

Мултидисциплинарен клиничен поглед върху проблема с железния дефицит при различни заболявания представиха д-р Галя Кондева, специалист по вътрешни болести и хематология, Изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологичните заболявания (НСБАЛХЗ), д-р Веселина Колева, Началник Клинична лаборатория в “Аджибадем Сити клиник” МБАЛ “Токуда”  , проф. Асен Николов, Председател на Българско Дружество по Акушерство и Гинекология, гастроентерологът проф. Стоян Ханджиев,дм, Началник Клиника по гастроентерология и хепатология в Токуда, проф. Арман Постиджиян,дм, Началник на Отделение по кардиология в МБАЛ “Св. Анна”, доц. д-р Желязко Арабаджиев,дм, Началник на Клиника по медицинска онкология  и ендокринологът доц. Даниела Попова, Завеждащ Метаболитна клиника в ИСУЛ.

Според данни на СЗО от желязодефицитна анемия страда 30% от населението на света. През 2019 г. анемията е засегнала 40% от децата на възраст от 6 месеца до 5 години, 37% от бременните жени, 30% от жените между 15 и 49 години. Според публикация от водещи учени, 50% от хората със сърдечна недостатъчност, близо 60% от пациентите с онкологични заболявания, 76% от претърпелите хирургични операции и 76% от пациентите с възпалителни чревни заболявания имат железен дефицит.  С храната човек може да си набави само около 10% от необходимото желязо. Прилагането на перорални железни препарати не винаги води до успешното овладяване на железния дефицит, поради особеностите на метаболизма на желязото, усвояването му, както и появата на нежелани ефекти. 

От друга страна, една трета от хората с желязодефицитна анемия са с намален работен капацитет, което води до икономически загуби и за обществото, и за индивида. „Губят се 6,62 милиарда долара Брутен вътрешен продукт годишно от загуба на производителност при жени от 15 до 44 г. с дефицит на желязо“, съобщи здравният икономист Аркади Шарков.

Чуждестранните лектори д-р Каролина Пасеро и д-р Джулио Джордано представиха уникалният продукт „Сидерал Форте“ и резултатите от клиничните му изпитвания, като иновативно решение при състоянията на железен дефицит.

Д-р Каролина Пасеро обясни причините за високата ефективност на сукрозомното желязо: „Ядрото от железен пирофосфат е обвито и по този начин стабилизирано от фосфолипиди и трикалциев фосфат плюс матрица на сукроестера. Чрез тази специална обвивка сукрозомното желязо е устойчиво на стомашните киселини и се усвоява по цялата дължина на тънките черва.

Механизмът на абсорбция е уникален, защото, за разлика от конвенционалните продукти с желязо на пазара, се осъществява по три пътя, независими от специфичните вътрешни преносители на желязо в организма. Сукрозомното желязо преминава директно през клетките, през междуклетъчните пространства и през М-клетките, което обяснява високата усвояемост. Друго не по-маловажно предимство е много добрият профил на безопасност, което дава възможност продуктът да се приема толкова дълго, колкото е необходимо за пациента“.

За отличните резултати от приложението на сукрозомно желязо при пациенти със солидни тумори, онкохематологични заболявания, сърдечна недостатъчност, пациенти на хемодиализа, пациенти с COVID-19 и други вирусни инфекции говори хематологът д-р Джулио Джордано от Университетската болница „Sacred Heart“ в Рим. „На пациенти с много ниски нива на желязо давам Сидерал Форте през деня, който може да се приема едновременно с храна без това да намалява усвояването на желязото. „Сидерал Форте“ работи дори тогава, когато анемията е резултат от възпаление, например при инфекция от COVID-19. Ако не приемате желязо при коронавирусна инфекция, желязото в организма ви се изчерпва. Установихме, че когато пациентите с COVID-19 приемат сукрозомно желязо, техният престой в болница става значително по-кратък“, заяви д-р Джордано.

Сукрозомното желязо е преминало през 134 клинични проучвания с над 7000 пациенти, бременни и деца. Във водещи научни списания са публикувани 42 статии, свързани с предимствата и ефекта на сукрозомното желязо при различни състояния, изискващи допълнителен прием на желязо.

За ZENTIVA

Zentiva е компания с 500 годишна история, която води началото си от една аптека, наречена Black Eagle в Чехия. Малка аптека, която обслужва клиенти в Прага, но поставя началото на една голяма компания.

Днес Zentiva ръководи операциите на 31 дъщерни дружества и 7 клона в 35 страни, съвместно с екип от 4 800 души. Разнообразието на екипа е основното предимство на компанията, обединена от целта да осигури доставките на висококачествени и достъпни лекарства за хората в Европа и извън нея, които зависят от тях всеки ден.

Още през 2018 г. Zentiva става независима компания, подкрепена от Advent International.

От 2020 г. Zentiva разширява бизнеса си в нови територии в Европа и допълва портфолиото си в основните терапевтични области. В рамките на четири години размерът на компанията се увеличава двойно, разширявайки географския си отпечатък до цяла Европа, покривайки основни терапевтични области и стандартни лечения.

Zentiva предлага продукти и услуги с високо качество и на достъпна цена, здраво стъпила на стратегията си за устойчивост от 3 стълба: Хората, Партньорите и Планетата и следвайки принципите на ESG (екологично, социално и корпоративно управление).

За СИДЕРАЛ ФОРТЕ

Сидерал Форте е уникален и ефективен продукт от железен пирофосфат в сукрозомна® обвивка, който може да се използва в случаи на повишена нужда на организма от желязо.

Патентованата сукрозомна® технология подобрява бионаличността на желязото чрез различен механизъм на абсорбция, което води до много висока усвояемост.

Благодарение на Сукрозомната® технология, желязото не влиза в контакт с устната и  стомашночревната лигавица, което води до отлична резорбция и много добър профил на безопасност.

Сидерал Форте – Железният избор. Висока бионаличност. Ниска честота на странични ефекти.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ