Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Здраве за всички – (не)възможна мисия?

Несигурност, нестабилност, неизвестност се превърнаха в трайни белези на първите години от новото десетилетие. Ехо-ефектът им се разпространява сеизмично и маркира със знак “Висок риск” всяка сфера и система от живия организъм на обществата и държавите. Включително и един от стратегическите приоритети за всяка нация – здравеопазването.  Затова новите цели на глобално и европейско ниво в тази област са ориентирани към трансформация, която трябва да гарантира стабилност, сигурност и трайно укрепване на здравните системи и тяхната основна функция да предлагат и осигуряват широк достъп до съвременно лечение и качество на живот за всеки.

Как се случва този преход, има ли България достатъчно добре развити адаптивни механизми да се приспособи към него ще дискутираме на XI национален Фарма форум, организиран от списание “Мениджър”. Той ще се проведе на 27 февруари в Sofia Balkan Palace с начален час 9.30. Достъпът е безплатен, срещу предварителна регистрация, която можете да направите тук

В три панела събитието, утвърдило се като една от най-авторитетните сцени за обмен на мнения и откровена дискусия между власт, индустрия и пациенти, отново ще включва разнообразни теми и експертни лектори; представяне на иновации, конструктивни спорове и новости, свързани с регулаторни актуализации, напредъка в здравеопазването и други.

Новите здравни приоритети на ЕС, следващи голямата цел “Здраве за всички”, и техният прочит на национално ниво ще бъдат сред основните теми в първи панел “От намерения към действия “. В дебат по политики тук ще се включат представители на законодателната и изпълнителната власт, лидери и експерти от фарма индустрията, представители на съсловни организации.

Ключови теми в панела ще бъдат и:

•    Реформите, които могат да гарантират дългосрочна устойчивост на здравната система у нас – кога и как ще се случат
•    Инвестиции в трансформиране на здравната система, ориентирана към потребностите на хората – точните решения
•    Системната криза с лекарствата и мерките срещу уязвимостта на веригата за доставки – отговорът на местно ниво и в ЕС
•    Първите стъпки на електронното здравеопазване – резултати, поуки и следващи ходове

Приносът на фарма индустрията в постигането на все по-широк достъп до модерно и навременно лечение ще очертае рамките на дискусията във втори панел “Ролята на бизнеса за трансформацията”. България трайно не отстъпва от челните позиции в негативните статистики по смъртност от предотвратими заболявания. Възможен ли е обрат, който да доведе до подобряване на здравните показатели по формулата „Ранно откриване, прецизна диагностика, съвременно лечение“,  ще обсъдят участниците в панела. Ще научим и кои са актуалните технологични решения, на които стъпва индустрията за създаването на скринингови програми, прецизиране на разработваните нови терапии и за усъвършенстването на биомедицински изследвания и разработване на лекарства
Важен акцент ще бъдат и бъдещите инвестиции в здраве според Плана за възстановяване и устойчивост.

Има ли място България на европейската здравна карта за иновации и развитие на екосистемата от върхови постижения в медицината – на този въпрос е посветен третият панел “Потенциал на следващо ниво”. Участниците в него ще споделят опит, наблюдения и добри примери за развиването на знания и умения от нов тип у нас и обучението на кадри, възприемчиви към бързо овладяване на новите технологии. Ще предложим и среща на различни гледни за състоянието на здравното предприемачество у нас като фактор за растеж на сектора и икономиката.

Събитието ще се проведе на 27 февруари от 9.30 часа в Sofia Balkan Palace. Направете своята регистрация за присъствие в залата тук.  

Основен партньор на XI национален Фарма форум е: АбВи България

Събитието се реализира с подкрепата на: Български фармацевтичен съюз

Медийни партньори на форума: БНТ, dir.bgMedical Newsportalnapacienta.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ