Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Ракът на кръвта не е присъда – днес преживяемостта е над 70%

Днес е Световния ден за борба с лимфома www.portalnapacienta.bg с нови секции за онкохематологични заболявания и НДК ще светне в червено

➡️ Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и най-често срещаната форма на рак при децата.

➡️ Злокачествените заболявания на кръвта засягат всички възрасти и са в зловещия топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените.

➡️ На всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта.

➡️ В България всяка година новодиагностицираните пациенти са около 1500.

➡️ Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три – левкемия, лимфом, миелом. Лимфомът засяга лимфната система и може да се разпространява в други части на тялото. Левкемията повлиява белите кръвни клетки и се открива в кръвта и костния мозък. Миеломът повлиява плазмоцитите, които се намират в костния мозък.

➡️ Добрата новина е, че петгодишната преживяемост при онкохематологичните заболявания е над 70%. Над 40% от всички нови онкологични лекарства от 2000 г. насам са за онкохематологични болести, а над 300 медикамента за злокачествени

➡️ В сравнение с 60 – те години на миналия век успешното лечение при пациентите с миелом от 12% преживяемост е достигнала до над 50% ,при пациентите с неходжкинов лимфом се е увеличил от 31% на 73%, при хората с ходжкинов лимфом – от 40% на 89%, при остра лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни.

В месец септември, посветен на злокачествените заболявания на кръвта и на Световния ден за борба с лимфома, Портал на пациента разработи две основни секции:

Лимфом на Ходжкин

 Множествен миелом

и допълнителна информация за:

КОЖЕН T- КЛЕТЪЧЕН ЛИМФОМ (CTCL) – Рядък рак на кръвта с кожни прояви

ПЕРИФЕРЕН T-КЛЕТЪЧЕН ЛИМФОМ- Рядка, хетерогенна група рак на кръвта

 

За допълнителна информация:

Елена Цонева-Папуджиева, PR Care – 0878 865077

Росяна Сотирова, PR Care – 0897 921690