Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Растителни храни и билки проявяват антимикробно действие срещу болестотворната бактерия – Хеликобактер пилори

Автор Яна Данаиловафизиолог-диетолог, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA), магистър по хранене, здравен мениджмънт, докторант по човешка физиология.

Статията е част от Седмица за информираност за хранителните разстройства (24 февруари – 2 март) 

Хеликобактер пилори представлява грам-отрицателна бактерия – единствената способна да оцелее във висококиселинната среда на стомаха и да колонизира дванадесетопръстника. Инфекцията с тази бактерия протича дълго време безсимптомно и води до заболявания на стомашно-чревния тракт като пептична язва, гастрит, дуоденит и дори рак на стомаха (1). Затова Хеликобактер пилори е обект на сериозни научни изследвания.

Заразяването с Хеликобактер пилори се случва най-често по орален път – чрез ползване на чужди чаши и прибори, или по въздушно-капков път – чрез целувка, кашлица или кихане. Попадне ли веднъж в човешкия организъм, тази бактерия може да се развива години наред, без да се проявят специфичните симптоми. За инфекция с Хеликобактер пилори подсказват:

– Дискомфорт в коремната област;

– Коремна болка;

– Парене;

– Киселини;

– Повдигане;

– Чувство за тежест след хранене и др.

Хеликобактер пилори е една от най-упоритите за лечение бактерии, тъй като притежава няколко степени на защита. Тя отделя ензими, които я предпазват от агресивната среда на стомаха, и е в състояние да образува микробни биофилми, които я защитават от въздействието на антибиотиците и защитните клетки на имунната система. Известни са различни щамове на тази бактерия, а други може би все още не са открити, като всеки от тях има специфично поведение, което допълнително намалява успеваемостта от предприетото лечение.

При по-голяма част от пациентите инфекцията с Хеликобактер пилори протича безсимптомно, при други се наблюдават симптоми на гастрит. Ако инфекцията не бъде овладяна, има риск от развитие на рак на стомаха, пептична язва, атрофичен гастрит, диспепсия, имунна тромбоцитопения, желязодефицитна анемия с неизвестен произход, дефицит на витамин B12 и др.

Лечението на инфекция с Хеликобактер пилори вкючва прием на два вида антибиотик, но както е известно, неправилното антибиотично лечение води до дисбиоза, развитие на резистентни щамове на Хеликобактер пилори и други чревни бактерии, засилва колонизацията на стомашно-чревния тракт от гъбички Candida и може да доведе до инфекция с Clostridium difficile (2,3). За пълното лечение на инфекцията е важно да се открият и премахнат факторите, които благоприятстват развитието на бактерията, както и да се приемат храни и хранителни вещества, които подпомагат лечението.

Храните, които задължително да се премахнат от менюто при установяване на инфекция с Хеликобактер пилори, са захар, рафинирани храни, шоколад, кафе и кофеинови напитки, мляко и млечни продукти, алкохол, пикантни храни и подправки на прах като чили, червен и черен пипер, индийско орехче и други.

Храните, които е препоръчително да се включат в менюто при лечението на инфекцията, са кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле), репички, чесън, боровинки, къпини, ягоди, малини, моркови, грейпфрут, зелен чай, кълнове от броколи и други, поради съдържанието си на вещества, проявяващи специфична активност срещу бактерията.

В традиционната медицина сокът от кисело зеле се смята за ефикасно средство за лечение на язва. Кръстоцветните зеленчуци и кореноплодните зеленчуци като карфиол, зеле, рапица, репички съдържат изотиоцианати. Според изследванията защитният ефект на изотиоцианатите се дължи на тяхната бактерицидна активност срещу Хеликобактер пилори (4). Тези вещества проявяват противоракова активност, като съдействат за програмираната клетъчна смърт, потискат клетъчната пролиферация (бързо нарастване) на раковите клетки и модулират чернодробните цитохроми (окислително активни протеини, съдържащи хем с централен атом на желязо (Fe) в ядрото си), участващи в метаболизма на канцерогена.

В проучване, включващо приблизително 18 000 китайски пациенти, е оценена връзката между риска от злокачествено заболяване, рак на стомаха и концентрацията на изотиоцианат – метаболит в урината. По време на 16-годишното наблюдение върху група пациенти с високи нива на метаболити на изотиоцианати в урината, рискът от поява на рак на стомаха е определен като по-нисък (4). Този ефект е независим от индекса на телесна маса (ИТМ) на всеки пациент, но не се наблюдава при пушачи и пациенти с редовен прием на алкохол.

Един от изотиоцианатите, потискащи растежа на Хеликобактер пилори, е Сулфорафанът, чиито най-високи концентрации под формата на глюкорафанин (вещество предшественик, прекурсор) се наблюдават в броколи и техните кълнове. Сулфорафанът проявява бактерицидна активност срещу Хеликобактер пилори, включително на резистентните на кларитромицин щамове. В изследване на асимптоматични пациенти с потвърдена инфекция от Хеликобактер приемът на кълнове от броколи по 70 g/ден (съдържащи 420 µmol глюкорафанин) довело до значително намаляване на интензитета на колонизация на бактерията. Тази терапия се понася добре и не са наблюдавани нежелани ефекти. (5)

Някои пробиотични щамове проявяват антибактериална активност, произтичаща от способността им да модифицират имунологичния отговор на гостоприемника, като отделят антибактериални вещества като млечна киселина и нарушават механизмите на бактериално привличане. Научен преглед на пет рандомизирани контролирани проучвания показа, че добавянето на пробиотичната бактерия Sacharomyces boulardii към тройната терапия за премахване (ерадикация) на Хеликобактер пилори ускорява процеса и намалява честотата на стомашно-чревни странични ефекти (6).

Много плодове проявяват бактериостатична активност срещу Хеликобактер пилори. Смята се, че антибактериалната активност на плодовите екстракти се дължи на съдържанието на фенолни производни. Установено е in vitro, че екстрактът от боровинка намалява слепването на Хеликобактер пилори към лигавицата, еритроцитите и стомашна епителна клетъчна култура. Чрез проучвания е доказано, че екстрактите от малина, ягода, къпина и боровинка имат мощна бактериостатична активност срещу устойчиви на антибиотика кларитромицин щамове Хеликобактер пилори (7). Проучване установява положителното въздействие от редовната консумация на 250 мл на ден сок от боровинки.

Полиненаситените мастни киселини омега-3 и омега-6 инхибират растежа на Хеликобактер пилори. Маслата с растителен произход съдържат много полифеноли, проявяващи бактериостатична активност срещу Хеликобактер пилори. В лабораторни условия масло от семена от касис, рибено масло, семена от моркови или масла от семена на грейпфрут проявяват бактериостатична активност срещу Хеликобактер пилори (8). Прочувания са доказали и бактериостатичната активност на зехтина, както и че приемът на полиненаситени мастни киселини намалява разпространението на атрофичния гастрит (9).

Възможността за лечение на инфекция с Хеликобактер пилори с хранителни продукти изглежда много привлекателна възможност поради относително ниската цена, достъпността и липсата на неблагоприятни ефекти. Повечето от данните потвърждават антибактериалната активност на кълновете от броколи, сока от боровинки и някои видове растителни масла.

Докладвани са също така антимикробните ефекти на храни и билки като чесън, зелен чай, мед, мащерка, куркума и етеричните масла от няколко вида мента. Някои от проведените проучвания са валидирани при изпитания с животни и потвърждават потенциалната полза от използването на растителни храни и билки като източник на антимикробни средства срещу Хеликобактер пилори.

Куркумата е показала висока ефикасност в убиването на седем щама на Хеликобактер пилори в рамките на 15 минути по време на проучване, проведено във Великобритания в Центъра за инфекциозни болести и международно здраве (10). Джинджифил, кимион и лют червен пипер са успели да унищожат всички щамове в рамките на 30 минути, докато женско биле, риган, черен кимион и пореч унищожават щамовете в рамките на 60 минути. Канелата е показала също бактерицидна активност срещу Хеликобактер пилори, въпреки че седемте бактериални щама се различават по своята чувствителност. Освен това бактериалните колонии са били много малки, което отразява известна резистентност към канелата.

Растенията съдържат органични компоненти, включително феноли, хинони, флавони, танини, терпеноиди и алкалоиди с бактерицидни ефекти. Растенията съдържат също водоразтворими протеини, лектини и въглехидрати, които се свързват със захарни остатъци, полизахариди, гликопротеини или гликолипиди върху клетъчната повърхност на Хеликобактер пилори. Когато възникнат такива взаимодействия, резултатът е блокиране на достъпа на адхезин до неговия рецептор и по този начин се предотвратява прилепването на бактерията към стомашната лигавица.

По-голяма част от пациентите, за които е установена инфекция с Хеликобактер пилори, са асимптоматични, но част от тях развиват пептична язва (дуоденална и стомашна), а още по-малка част от пациентите развиват рак на стомаха. В световен мащаб Хеликобактер пилори е основната причина за рак на стомаха и е класифициран от СЗО като канцероген от клас I. Известно е, че някои растения имат антиулцерогенни и противоракови ефекти. Повечето от растенията, тествани в изследванията, които имат бактерицидни и/или антиадхезивни (антиприлепващи) свойства, имат и антиулцерогенни или противоракови ефекти, например куркума, джинджифил, кимион, пореч, сладък корен и магданоз.

Противораковите и антиулцерогенните ефекти на джинджифил, кимион, женско биле, магданоз, куркума и пореч, съчетани с техните бактерицидни и антиадхезивни свойства, предполагат, че консумацията на тези шест растения може да даде терапевтични ефекти при пациенти с пептична язвена болест или рак на стомаха, предизвикана от Хеликобактер пилори.

Тъй като куркумата убива 100% от организмите в рамките на 15 минути, тя може да бъде полезен агент и ако се приема през устата, би могла да убие Хеликобактер пилори въпреки краткото време, през което ще остане в стомаха по време на храносмилането. Освен това, тези растения могат да се използват в комбинация с антибиотици, което ще увеличи успеха на ерадикацията на бактерията, както е доказано in vitro със сок от червена боровинка

Много проучвания потвърждават антибактериалната активност на вещества, съдържащи се в храните. Това от гледна точка на общественото здраве е важно, тъй като се намалява интензивността на колонизация на Хеликобактер пилори, без да се използва антибиотично лечение. Важно е да се уточни, че всяка инфекция следва да се разглежда индивидуално, а предприеманото лечение да се съобразява с особеностите и цялостното здравословно състояние на пациента.

Автор: Яна Данаилова

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ