Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Подкаст за пациента: Хранене и железен дефицит

За нарушенията в храненето и други здравословни проблеми, водещи до железен дефицит и как да ги преодолеем – отговори дава експертът по диететика и ендокринология доц. д-р Даниела Попова пред Елена Цонева-Папуджиева, Портал на пациента.

30% от хората по света имат железен дефицит или анемия.
Недостиг на въздух, умора, сърцебиене, главоболие, световъртеж, нарушена концентрация, лош апетит, гадене, ниско спортно представяне, слаба имунна система, податливост на инфекции… Ако разпознавате симптомите, може да сте сред засегнатите от “неизказания” здравословен проблем.

Гледайте новия епизод на Подкаст за пациента, за да научите:

  • Как да се храним с храни богати на хемово, т.е. по-добре усвоимо желязо?
    Кои напитки влошават усвояването на важния микроелемент?
  • Защо хората на растителна и безмесна диета задължително трябва да приемат добавки с желязо?
  • Как бременните, кърмачките, децата, тийнейджърите и възрастните хора, които имат нарушено усвояване на хранителните вещества от храната, да наваксат повишените си нужди от желязо?
    Кои заболявания най-често водят до железен дефицит и анемия?
  • И добрата новина – научното открие сукрозомно желязо, което се усвоява в пъти по-добре от досегашните форми на микроелемента и как приемът му може да реши проблема с железния дефицит и желязодефицитната анемия.

За участниците:
Доц. д-р Даниела Попова е специалист вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, хранене и диететика, е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Елена Цонева – Папуджиева, PhD e комуникационен и медиен експерт в здравния сектор с над 30-годишен опит, основател и изпълнителен директор на PR Care и Портал на пациента.

ℹ️ Видеото е с информативен характер и не замества медицинска консултация и терапия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ