Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Коронавирусът мутира в резултат на ниското ваксинационно покритие в България

Дългият COVID има разнообразни клинични прояви

Медикаменти за домашно перорално лечение на COVID се очакват у нас през 2022 г.

Дискусионното студио и обучение за журналисти „COVID 19 – предизвикателството остава“ събра на 10 май здравните журналисти с трима водещи специалисти в медицината и фармацията. Хибридното събитие – онлайн и на живо – се състоя с подкрепата на фармацевтичната компания MSD.  

Последните научни данни за развитието на епидемиологичната обстановка, за лечението на COVID 19 и умения за интерпретиране на клинични проучвания споделиха:

• Проф. Д-р Радка Аргирова – председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, съветник на българския премиер за мерките за коронавируса в страната

• Доц. Д-р Нина Янчева – началник на отделението за придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров “, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към МУ София

• Проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация, ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“към Фармацевтичен факултет на МУ, София.

Стана ясно, че от март 2020 г. до април 2022 г. 1,2 млн. души в България са били инфектирани, като 38000 са смъртните случаи. В света инфектираните са 515 милиона души, а смъртните случаи – 6,2 милиона.

Проф. Аргирова подчерта, че вирусът SARS-CoV-2 със своите разновидности не става по-слабо вирулентен с времето. Напротив – с всяка нова разновидност заразяването става по-бързо и лесно, но протичането на COVID 19 е сравнително по-леко. „Ние, хората, улесняваме мутирането на коронавируса, тъй като той намира почва да се размножава и развива сред многобройното неваксинирано население в България. Друг основен проблем се явява ниското ниво на тестване, като голяма част от пациентите продължават да бъдат източник на инфекцията, без да са диагностицирани. И докато в началото на епидемията борбата ни беше за спасяване на човешки животи, сега лечебните заведения се пълнят с пациенти с усложнения от така наречения дълъг COVID (постковид синдром). Симптоматиката на дългия COVID е свързана с обостряне на съществуващи заболявания или отключване на нови – диабет,  бъбречна недостатъчност, миокардити и перикардити и др. От COVID 19 може да се увредят всички органи и системи на човешкия организъм. Според някои проучвания причина за дългия COVID са белтъци на вируса, които остават в организма и причиняват фиброза на тъканите и други увреждания“, обясни проф. Аргирова.

Доц. Нина Янчева съобщи за съществуването на над 50 клинични прояви на дългия COVID, сред които делириум (при възрастни хора, и то като единствен симптом), остър панкреатит, бъбречна недостатъчност, тромбози и тромбофлебити, обриви, наподобяващи тези при морбили и варицела, Синдром на Гилен-Баре, при който се уврежда миелиновата обвивка на нервите и пациентите стигат до пълно обездвижване, и др.

„В света вече има медикаменти за домашно перорално лечение на COVID за пациенти от рискови групи с ранно започване на терапията, в първите 3-5 дни от инфектирането. Рискови за усложнения са хора на възраст над 65 г., с наднормено тегло (BMI над 25), диабет, сърдечно-съдови заболявания, дори само с артериална хипертония, ХОББ, муковисцидоза, белодробна хипертония, имуносупресиращи състояния и хора на имуносупресивна терапия, хронични бъбречни заболявания, бременни и др. В съседни на България страни, сред които Словения, Румъния и Сърбия, вече е наличен такъв медикамент.“

Грубите грешки в домашното лечение на COVID в България коментира проф. Георги Момеков: „В света не съществува протокол за лечение на COVID с антибиотици и специално с така масово приемания в България азитромицин. Доказано при COVID не действа нито ивермектин, нито хидроксихлороквин, нито кортикостероидите. Кортикостероиди се използват само в болнични условия за пациенти на кислород. Антикоагуланти също се прилагат само в болница. В домашни условия това е недопустимо“.  Проф. Момеков обясни също видовете клинични проучвания, техните етапи, обхват, профил на участниците.

„Медикаменти за домашно лечение на COVID ще имаме в България още през 2022 г. Той ще се изписва от общопрактикуващите лекари, но след позитивен тест за COVID. Ако не се докаже заболяването, и то в първите 3 до 5 дни от инфектирането, лечението с новите медикаменти е безмислено, ще се компрометира и ефектът от терапията“, обясни проф. Момеков.

 

За допълнителна информация:

Елена Цонева-Папуджиева, PR Care – 0878 865077

Росяна Сотирова-Христова, PR Care – 0897 921690

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ