Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Лекар: Това е най-добрата закуска против деменция

За да предотвратите сенилна деменция, трябва да свикнете да ядете храни, богати на витамини от група В, от ранна възраст. Това е съветът на руския диетолог д-р Марина Сорокина. Тя споделя и какво трябва да вклюва идеалната закуска. Идеалната закуска против деменция “Не напразно диетолозите казват, че най-важното хранене за деня е сутрин. Важно е да закусите около час след ставане от сън. В този случай трябва половин час предварително да изпиете чаша топла вода, за да ускорите метаболизма си. И по време на закуска трябва да ядете изключително храни, които съдържат много полезни хранителни вещества. Това е единственият начин да започнете деня максимално активно и ефективно.Но се оказва, че първото хранене е важно и за поддържане на психичното здраве – предотвратяване на болестите на Алцхаймер и Паркинсон”, казва експертът.

Диетологът отбелязва, че е най-добре денят да започне с кокоши яйца – варени, поширани, пържени или бъркани. Те са богати на ценно вещество – холин, което има благоприятен ефект върху здравето на мозъка, намалява възпалението и подобрява дейността му. Според диетолога Марина Сорокина храните, богати на витамини и минерали, ще помогнат за това. ”Важно е да си набавяте много витамини от група В от храната по време на закуска, които са най-добрите помощници за предотвратяване на развитието на сенилна деменция. И колкото по-бързо започне такава профилактика, толкова по-голяма е вероятността за успех”, подчертава диетологът.

Сред напитките е по-добре да изберете черен чай или кафе – те не само тонизират и енергизират, но и предпазват клетките на тялото от токсини (още един враг на доброто здраве и щастливата старост). Активните компоненти на кафеените зърна предотвратяват образуването на патологични протеини, които се образуват в мозъчната тъкан и провокират болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Подобен ефект от редовната консумация на кафе е доказан по отношение на сенилната деменция, отбелязва още експертът. Напитката има лек диуретичен ефект, който има благоприятен ефект върху бъбречната функция. Кафето е полезно при запек, тъй като стимулира храносмилателния тракт, включително спомага за нормалната функция на червата. Счита се за средство за профилактика на жлъчнокаменна болест, тъй като полезните компоненти в него намаляват риска от камъни в жлъчката.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ