Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Учени: Хората с тези черти на характера са с по-висок риск от деменция

Ново проучване, публикувано в Alzheimer’s&Dementia: The Journal разглежда връзката между характера на човек и риска от развитието на деменция. Учени от Калифорнийския университет в Дейвис установиха: някои от вашите личностни черти може да показват по-нисък риск от развитие на деменция.

Връзката между характера и деменцията

Авторите на научния труд са анализирали данни от осем проучвания, в които са участвали повече от 44 хиляди души на възраст от 49 до 81 години. Наблюденията над тях продължават 21 години. През този период 1703 участници са били диагностицирани с деменция.

Изследователите решават да тестват всеки от участниците в проучването за индикатори на личностните черти на Голямата петорка: добросъвестност, екстровертност, отвореност към нови преживявания, невротизъм и сговорчивост. Освен това учените се интересуват от нивото на удовлетвореност от живота и настроението. Оказа се, че по-съвестните хора, които се опитват да правят всичко правилно в живота, са общителни и имат положителен поглед върху живота, имат по-малък риск от деменция. Някои проучвания също показват, че хората, които са отворени, приятелски настроени и самодоволни, са имали някаква форма на защита срещу болести. За сметка на това невротиците, склонни към негативност, гняв, тревожност и страх, са имали по-високи рискове от развитието на заболяването. Учените са останали изненадани от факта, че не е била открита връзка между тези личностни черти и действителните промени в мозъка при аутопсията. Изследователите имат няколко хипотези за това как личността може да бъде свързана с риска от деменция. По-съвестните хора, предполагат учените, вероятно ще бъдат по-внимателни относно диетата и благосъстоянието си, което в крайна сметка ще доведе до по-добро здраве в бъдеще. Учените считат още, че определени качества помагат на хората да станат по-устойчиви на щетите, причинени от деменцията и болестта на Алцхаймер. Тоест техният характер им помага да намерят начин да се справят с смущенията и да заобиколят трудностите. Авторите на изследването препоръчват като допълнителен начин за диагностициране на деменция да се използва тест за психологически характеристики, пише изданието.Daily Mail.
Рисковите фактори за развитието на заболяването включват: напреднала възраст; ниска степен на образование; анамнеза за диабет; история на депресия; история на инсулт; родителска история на деменция; високо кръвно налягане; висок холестерол; самотен живот; принадлежност към мъжки пол;
Екипът също така разглежда и специфичен ген APOE, свързан с риск от заболяването. Например, по-възрастен мъж с диабет с ген APOE, който живее сам и страда от високо кръвно налягане, ще има по-високо ниво на риск от жена, която няма такива проблеми в живота си.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ