Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Конференция по ваксинопрофилактика събира 60 лектори и 300 делегати в София (10 – 12 ноември)

Виждаме най-големия спад на ваксиналното покритие от 70 години

Шестдесет лектори и панелисти – водещи специалисти в профилактиката, диагностиката и терапията на ваксинопредотвратимите заболявания, 200 присъстващи делегати и 100 включени онлайн ще участват във Втората национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания от 10 до 12 ноември в хотел „Хилтън“ в София. Събитието се организира от Фондация Астра Форум с подкрепата на представителството на УНИЦЕФ в България. Научният комитет на Конференцията включва проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Мира Кожухарова, проф. Радостина Александрова, проф. д-р Георги Момеков, проф. д-р Мария Николова, проф. д-р Мариана Мурджева, доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, проф. д-р Татяна Червенякова, доц. д-р Калин Лисички, проф. д-р Елисавета Наумова, а председател е проф. д-р Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Живеем във век на инфекциозни заболявания и вероятно ни очакват следващи епидемии и пандемии заради нарушената връзка на човека с околната среда, поради което все по-често ще се появяват зоонози – заболявания, които произхождат от животинския свят и прескачат върху човека. Ваксинопредотвратимите заболявания стават все по-актуална тема и трябва да се подложат на научен дебат, както и на разговор с институциите за здравните политики. Ето защо решихме след големия интерес през 2022 г. конференцията по ваксинопредотвратими заболявания да се провежда всяка година“, обясни д-р Момчил Баев – основател и председател на Фондация Астра Форум, която организира събитието.

Програмата на Конференцията е внушителна и ще протече в продължение на три дни. Част от темите и панелите в научната програма касаят клиничната медицинска практика и представят ваксинопредотвратимите заболявания през погледа на тяхната диагностика, профилактика и терапия, когато има пробив във ваксинацията.

„Вторият основен акцент на програмата са здравните политики. Всички възможни институции са се ангажирали с ваксинопредотвратимите заболявания, включително и международните организации СЗО и УНИЦЕФ с офисите си в България и Европейската организация за борба с рака. Защото ваксинопрофилактиката не е само проблем на клиничната работа и на теренната работа на лекарите. Тя е до голяма степен проблем на политики – как се организира и финансира ваксинопрофилактиката“, подчерта д-р Баев.

Той обърна внимание също и на борбата с дезинформацията, защото тя се разраства все повече чрез дигиталните технологии, интернет и социалните мрежи и саботира ваксинопрофилактика. Условие за дезинформация е възможността на всеки човек да изказва свободно личното си мнение в социалните мрежи, като това не е научнообоснована информация, а понякога се оказва дезинформация.

Новост в сравнение с миналата година е панелът за икономическите ползи от ваксинационната политика и потенциалните загуби, ако тази политика не е достатъчно разгърната. Говорители в този панел са проф. Генка Петрова, много известен фармакоикономист, в момента зам.-министър на образованието и науката; икономистът Петя Георгиева от Института за пазарна икономика и доц. Христина Лебанова, която ще говори за икономическата тежест на заболяванията от грип, ротавируси и човешки папиломни вируси (HPV). „Оказва се, че има голям дял хоспитализирани пациенти, чието здраве реално е можело да бъде предпазено с ваксина и да бъде спестен финансов ресурс на обществото. Но най-големият проблем сега е спадът на ваксиналното покритие на задължителния имунизационен календар в България, а и по цял свят, вследствие на COVID-пандемията. Толкова голям спад на ваксинационното покритие като през 2021 г. не сме имали никога за 70 години назад. Ето защо отново ще поставим на дебат приетата още миналата година Декларация за подобряване на ваксинопрофилактиката в България, която очертава основните проблеми и предлага решения, които да послужат на институциите като пътна карта в техните политики“, обясни д-р Баев.

Подробна ПРОГРАМА на конференцията може да видите ТУК

С ДЕКЛАРАЦИЯТА можете да се запознаете ТУК

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ