Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Валентина Георгиева: Пациентите с хепатит С се удряме в „стената“ Здравна каса

 

 

Брутално е да чакаш 6 месеца за лечение

Валентина Георгиева е на 44 години от София, с висше образование, работи в сферата на телекомуникациите. Изненадващо тя разбира в средата на декември 2022 г., че е инфектирана с вируса на хепатит С. Валентина разказа своята пациентска история и за трудния път за достигане до лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-жо Георгиева, как разбрахте, че имате хепатит С?

Абсолютно случайно, при годишните скринингови изследвания, които си правя. От пълната кръвна картина се видя, че извън норма са чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ. Те не бяха много завишени и по съвет на личния лекар един месец приемах медикамент за черния дроб. Но чернодробните ми ензими така и не се повлияха от медикамента. Тогава сама отидох при гастроентеролог. По метода на изключването, търсейки причината за високите чернодробни ензими, той стигна и до идеята да ме тества за хепатит В и С. Така се установи, че имам антитела към вируса на хепатит С. Гастроентерологът ми обясни, че или съм го изкарала, или в момента съм с вирус. От този момент започнах да търся информация за хепатит С.

Къде открихте тази информация?

Попаднах на сайта на Сдружение „ХепАктив“ и изчетох цялата информация, особено какво трябва да направя като пациент стъпка по стъпка. Насочих се за изследвания в болница Токуда, защото в София само в тази болница и в „Св.Иван Рилски“ имат фиброскан – апарат за неинвазивно изследване състоянието на черния дроб. Там ми направиха PCR, който показва дали имаш вирус в организма или нямаш.

 

Как приехте новината, че сте с хепатит С?

Шокирах се, защото вече се бях запознала подробно с информацията за хепатит С в интернет. Знаех, че това е сериозно и коварно заболяване, което не само уврежда черния дроб, но уврежда и други органи. Вярно, че се развива бавно, но всеки организъм има индивидуални особености и не знаеш твоят организъм как ще реагира.

Къде сте се инфектирала с вируса на хепатит С?

Млада съм и сравнително здрава. Не ми е правено кръвопреливане, не съм влизала в болница, не са ме боли с игли. Не вярвам да е станало и при зъболечение, защото посещавам реномирана стоматологична клиника. Като си връщам нещата назад, единствената възможност да стане е била във фризьорски салон. Там съм си правила почистване на веждите. При това почистване се е случвало да ми защипят кожа с пинсетите и да пусне мъничко кръв. Не вярвам тези пинсети да са били изварявани. Само така се е получило инфектирането.

Успяхте ли вече да получите лечение?

Цялата процедура за получаването на протокол за лекарството е много бавна. Вярно, че аз разбрах за заболяването си наскоро – през декември 2022 г., но реагирах много бързо. Малко преди Коледа вече си бях направила абсолютно всички изследвания, не съм чакала. Изчетох цялата информация. Разбрах, че Здравната каса изисква шест месеца след първите изследвания да се направи проследяване и второ изследване. Явното от Касата искат да видят два положителни PCR-а за хепатит С. И сега съм се настроила да чакам шест месеца. Само при силно увреден черен дроб не се чака. А  моето заболяване е в начална фаза. После трябва да повторя изследванията и тогава да очаквам от Касата да ми одобрят протокола за лекарството. От Здравната каса връщат протоколите на пациентите с начална фаза на фиброза на черния дроб. Моята е от F-0 към F-1. Фиброзата се отчита по скала от F-0 до F-4. Вероятно минават без шестмесечно проследяване само пациентите с фиброза от F-2 до F-4. Всички останали чакаме.

Лекарите съдействат много на пациентите. При тях процедурата върви бързо. Но те са дотук. Изведнъж ние, пациентите, се удряме в „стената“ Здравна каса. От това идва забавянето. С връщането на протоколите от Касата ни отнема между 8 и 9 месеца, за да започнем да се лекуваме. Е, колко пациенти с хепатит С ще успеят да се излекуват за година?! Как изобщо си мислят, че ще се осъществи планът за елиминиране на хепатит С до 2030 г.?! Това никога не може да стане в България при това чакане на терапия.

Тежи ли ви емоционално, че още живеете с нелекувано, но по принцип лечимо хронично заболяване?

Разбира се, че ми тежи. Особено ми тежи неизвестността – какво следва, какво ще ми се случи оттук нататък. По принцип всички инфектирани с вируса на хепатит С се притесняваме от самата процедура, чрез която се стига до лечение. Да, разбираме, че е това е скъпоструваща терапия, но процедурата може да се облекчи. Шест месеца чакане е брутално.

Какво бихте казала на представител на Здравната каса?

Бих задала въпроса „Какво очаквате да се случи с пациента за тези шест месеца, при положение че няма как вирусът да се изчисти от само себе си?“.  По принцип се знае, че 10 до 15% от хората се изчистват от вируса благодарение на собствената си имунна система. Посочете ми обаче един такъв човек. Тези хора изобщо не стигат до здравната система. Но няма как човек, който е диагностициран с хепатит С, след това да се е самоизчистил?!

Знаете ли, че от септември 2022 г. може да се прави безплатен тест за хепатит В и С при личните лекари за хора от 40 до 60 години?

Не знаех. Въобще не бях запозната с болестта. Едва след като ме диагностицираха прочетох за тези прегледи. И тепърва се запознавам с хепатит С.

Ще насърчите ли свои близки и приятели да се тестват за хепатит В и С?

Разбира се. Веднага след като разбрах, че съм с хепатит С, казах на абсолютно всички мои близки. Обяснила съм им колко сериозна и коварна е тази инфекция. Пет човека да ме чуят и да се изследват, пак е добре.

 


На 16 февруари в 16.02.2023 г. (четвъртък) от 11 до 13.00 ч. в зала „Launchee“ (партер ЦУМ) ще се проведе национален форум, посветен на елиминирането на хепатит В и С у нас. Събитието ще се излъчва на живо и в Zoom, a програмата и как да се включите, можете да видите тук >

Инициативата е по повод навършването на две години от Националната програма за контрол и превенция на вирусните хепатити в България за периода 2021-2025 г. Инициатори са Световната здравна организация, с подкрепата на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, Сдружение „ХепАктив“ и Портал на пациента.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ