Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Предсърдно мъждене | Обща информация

Предсърдното мъждене е нарушена сърдечна дейност и често ускорен сърдечен ритъм, което може да увеличи риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и други сърдечни усложнения. Предсърдното мъждене е най-често срещаният вид сърдечна аритмия.

При предсърдно мъждене настъпва хаотична електрична стимулация на предсърдията, израз на която е и некоординираното съкращение на отделните мускулни фибрили и в крайна сметка – невъзможност за качествено съкращение на цялото предсърдие, а само трептене и то с много висока честота от порядъка на над 500 съкращения в минута.

Симптомите на предсърдно мъждене често включват сърцебиене, задух и слабост.

Състоянието може да бъде временно или постоянно – епизоди на предсърдно мъждене могат да се появяват и да изчезнат или да се развие предсърдно мъждене, което не отшумява и може да изисква лечение. Въпреки, че самото предсърдно мъждене обикновено не е животозастрашаващо, това е сериозно медицинско състояние, което понякога изисква спешно лечение. Най-често се среща при хора над 65-годишна възраст. Но с подходяща медицинска помощ хората с предсърдно мъждене могат да водят нормален, активен живот.

Основна грижа при предсърдното мъждене е рискът от образуване на кръвни съсиреци в предсърдията на сърцето. Тези кръвни съсиреци, образуващи се в сърцето, могат да циркулират до други органи и да доведат до блокиран приток на кръв (исхемия).

Лечението се фокусира върху контролиране на сърдечния ритъм, оценка на риска от инсулт и кървене. Комбинацията от лекарствена терапия, други терапевтични подходи и водене на здравословен начин на живот може да помогне за предотвратяване на усложнения – сърдечна недостатъчност и инсулт.

 

  • Информационно видео за профилактика на предсърдно мъждене можете да видите тук.
  • Какво е предсърдно мъждене и важността на лечението на предсърдното мъждене можете да прочетете тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ