Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Хипертония | Лечение

Лечението на високо кръвно налягане зависи от няколко фактора, като например тежестта на състоянието, свързаните рискове от развитие на инсулт или сърдечно-съдови заболявания и др.

Лечението на високо кръвно налягане включва промяна в начина на живот и приемането на лекарства. Целта е да се поддържа кръвното налягане под определена стойност, която може да варира, в зависимост от здравословното състояние на пациента и преценката на лекаря.Синдром X

Промените в начина на живот могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане.

Препоръчително е:

 • Прекратяване на тютюнопушенето
 • Поддържане на здравословно тегло (отслабване при наличие на наднормено тегло)
 • Повишена физическа активност
 • Ограничаване или прекратяване на консумацията на алкохол
 • Хранителен режим с нисък прием на мазнини и сол

Изследванията показват, че дори умереното намаляване на приема на сол или натрий може да понижи нивото на кръвното налягане с 2 до 8 mmHg.

Упражненията и физическата активност допринасят за понижаване на кръвното налягане, като помагат отслабването и за поддържането на сърцето и кръвоносните съдове в добро състояние.

 

Отслабването, постигнато чрез диета и упражнения, помага за контролиране на фактори, като кръвната захар, и други усложнения при затлъстяването. Избягването на тези усложнения помага за понижаване на кръвното налягане.

Съществуват много различни категории лекарства за високо кръвно налягане. Лекуващият лекар ще определи най-подходящата за всеки пациент терапия. Основните видове лекарства включват бета-блокери, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE-инхибитори), ангиотензин ІІ рецепторни антагонисти, блокери на калциевите канали, диуретици.

 

Това са някои от най-разпространените лекарства за лечение на високо кръвно налягане:


1) Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE-инхибитори)
АСЕ инхибиторите блокират действието на някои хормони, като ангиотензин II, които регулират кръвното налягане. Ангиотензин II причинява свиване на артериите и увеличава обема на кръвта, което води до повишено кръвно налягане.

 

Хора с анамнеза за сърдечни заболявания, бременни жени или индивиди със състояния, засягащи кръвоснабдяването на бъбреците, не трябва да приемат АСЕ инхибитори.

АСЕ инхибиторите могат да предизвикат следните по-чести нежелани реакции, които обикновено изчезват след няколко дни: виене на свят, умора, слабост, главоболие, упорита суха кашлица. Някои пациенти могат да открият, че страничните ефекти са твърде неприятни или дълготрайни. В подобни случаи лекуващият лекар най-вероятно ще промени вида на лекарството и ще избере антагонист на рецептора на ангиотензин-2. Докато АСЕ-инхибиторите имат за цел да спрат производството на ангиотензин, ангиотензин ІІ рецепторни антагонисти блокират свързването на ангиотензина с рецепторите. Това помага за отпускане на съдовете и понижаване на кръвното налягане. Нежеланите реакции са по-редки, но могат да включват замаяност, главоболие и повишени нива на калий в кръвта.

 

2) Блокери на калциевите канали

Блокерите на калциевите канали, наред с други неща, намаляват калция в кръвоносните съдове. Понижаването на количеството калций отпуска гладката мускулатура на съдовете, така че да не се свиват толкова силно, което води до разширяване на артериите. Ако артериите са по-широки, кръвното налягане ще падне.

 

Пациентите с анамнеза за сърдечно заболяване, чернодробно заболяване или проблеми с циркулацията не трябва да приемат блокери на калциевите канали.

Блокерите на калциевите канали могат да причинят следните по-чести нежелани реакции, които обикновено изчезват след няколко дни: зачервяване на кожата, обикновено над бузите или врата, главоболие, оток на глезените и по-рядко подут корем, виене на свят, умора, кожен обрив.

 

3) Диуретици

Диуретиците действат върху бъбреците, за да помогнат на организма да елиминира натрия и водата, което води до по-малък кръвен обем, а това от своя страна понижава кръвното налягане. Те често са първият избор при лекарствата за високо кръвно налягане (но не и единственият избор).

Диуретиците могат да причинят следните нежелани реакции, някои от които могат да продължат във времето: нисък калий в кръвта, което може да повлияе бъбречните и сърдечните функции, нарушен глюкозен толеранс, еректилна дисфункция. Пациентите, приемащи тиазидни диуретици, трябва да провеждат редовни изследвания на кръв и урина, за да проследяват нивата на кръвната захар и калий.

 

4) Бета-блокери

Бета-блокерите забавят сърдечната честота и намаляват силата на сърцето, което води до спад на кръвното налягане.

Бета-блокерите могат да имат следните нежелани реакции: умора, студени ръце и крака, забавен сърдечен ритъм, гадене, диария. По-редки странични ефекти са: нарушен сън, кошмари, еректилна дисфункция.

 

Лечението при хипертония е насочено и към терапия на свързани състояния, които причиняват високо кръвно налягане, ако са налице, като:

 • Стеноза на бъбречната артерия (стесняване)
 • Феохромоцитом (невроеднокринен тумор, който се развива най-често в надбъбречните жлези)
 • Застойна сърдечна недостатъчност (хронично състояние, което се развива вследствие на затруднение на сърцето да изтласква кръвта към останалата част от тялото)
 • Диабет
 • Затлъстяване

В допълнение към конвенционалната терапия, може да се използват и някои методи от алтернативната медицина, които са полезни при високо кръвно налягане и за предотвратяване на повишаването му в бъдеще:

 • Намаляване на стреса.
 • Използване на методи за релаксация, като дълбоко дишане, йога, медитация и др.
 • Достатъчно сън.

Някои вещества и минерали, като чесън, коензим Q-10 (CoQ10), магнезий, рибено масло, ленено семе, са показали полезни ефекти в проучвания за понижаване на кръвното налягане. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да вземете някакви добавки.

Ако хипертонията не се лекува или контролира, прекомерното налягане върху артериалните стени може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове (сърдечно-съдови заболявания), както и жизненоважни органи. Размерът на уврежданията зависи от два фактора: тежестта на хипертонията и колко дълго продължава тя, без да се лекува.

 

Възможните усложнения при високо кръвно налягане включват:

 • Инсулт
 • Инфаркт и сърдечна недостатъчност
 • Кръвен съсирек (тромб)
 • Аневризма
 • Бъбречно заболяване
 • Увреждане на очните кръвоносни съдове
 • Метаболитен синдром
 • Мозъчна дисфункция и проблеми с паметта

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ