Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Васил Трайков: Криоаблацията е доказано по-ефективна от медикаментозното лечение по отношение на контрола на ритъм

В края на ноември д-р Васил Трайков, началник отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация към Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник – Болница Токуда и д-р Чаба Фьолдеши от отделението по Електрофизиология към Националния институт по Кардиология Gottsegen Gyorgy, Будапеща, Унгария извършиха първата в България криоаблация под контрола на интракардиална ехокардиография. Процедурата премина успешно, като същинската част продължи около 40 мин. С криоаблационния балон бяха обработени 4 съда, a ултразвуковият контрол отвътре в сърцето осигури още по- голяма сигурност на процедурата. 52-годишният пациент е с пристъпно предсърдно мъждене от 5 години. След процедурата, при която аритмията беше отстранена, се чувства добре и беше изписан още на следващия ден.

Д-р Трайков, какво представлява криоаблацията?

Тази процедура представлява аблация на предсърдно мъждене. Т.е. ние премахваме огнищата, които предизвикват и поддържат аритмията в лявото предсърдие. Това са огнищата, които обикновено са локализирани в белодробните вени, които са структури, вливащи се в лявото предсърдие. Нашата цел е да ги изолираме електрически от останалата част от предсърдието, така че патологичната активност да не може да излезе от изолираната област и да не може да активира по патологичен начин предсърдията. Това може да стане както с обичайния начин точка по точка с катетър с радиофреквентна енергия, който нагрява тъканта, така и с този криобалон, който я замразява. По този начин постигаме ефекта.

Какви са особеностите на процедурата?

Всяка инвазивна процедура има своите рискове. Въпросът е, че в сравнение със стандартната методика, рисковете от сериозни усложнения са значително по-малко. Една от причините за това е, че времето, което прекарваме в манипулация в лявото предстърдие е по-кратко. Като процент усложненията при стандартния метод са 4-5%, тук са около 3%. Говорим за тежките усложнения.

 

Кои са предимствата на катетърната аблация в сравнение с останалите видове терапии за лечение на предсърдно мъждене?

Катетърната аблация е безспорно по-ефективна в сравнение с медикаментите. Разбира се не всички пациенти са подходящи, но една голяма група пациенти с пристъпно или персистиращо предсърдно мъждене са показани за тази процедура. Дали ще е криоаблация или ще е обикновената аблация, е въпрос на медицинско решение. Като цяло е доказано, че както криоаблацията, така и радиофреквентната аблация са по-ефективни от медикаментозното лечение по отношение на контрола на ритъм. 

Тази технология е нова, но вече е доста популярна в света…

Тази технология набира скорост до такава степен, че вече е напълно рутинна в другите страни. Прилага се вече напълно рутинно поради високата си ефективност и кратката си продължителност.

Какво предстои за България от тук нататък?

Предстоят преговори за реимбурсация на тези процедури. Ние имаме някаква реимбурсация в електрофизиологията и това ни помага да работим относително спокойно, но все пак има доста ограничения и новите технологии на този етап не можем да ги финансираме изцяло. Мисля, че е разумно да се работи в посока тези методики в електрофизиологията да навлязат с пълна реимбурсация. Това не е само криоаблацията, има и други подобни неща, които бихме могли да коментираме. Аз се надявам, че НЗОК и институциите го имат предвид. Ние сме комуникирали с тях. На този етап нямаме развитие, но много се надявам това да се случи.

Криоаблацията се прилага за първи път в България в болница „Токуда“. Смятате ли, че и други кардиологични отделения в други болници, биха започнали да я прилагат?

Защо не. Това е нещо, което би трябвало да е достъпно. Не виждам причина да не се случи.

Как се решихте да сте първият, който прави тази процедура у нас?

В литературата отдавна се говори за този метод. Така че имам поглед върху нея от много години. Това е част от моето обогатяване на знанията. След това ръководството на нашата болница ми подаде ръка, за да можем да въведем тази технология и тук. Това, което е особеното при нас е, че имаме възможност да използваме интракардиална ехокардиография, което ни помага да бъдем още по-прецизни и точни и да намалим усложненията. 

Автор: Портал на пациента