Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Чаба Фьолдеши: Сърдечносъдовите заболявания не са се увеличили, просто сега се откриват много по-рано. Успехът на криоаблацията е около 10 пъти по-голям, в сравнение с медикаментозната терапия

Д-р Чаба Фьолдеши работи в отделението по Електрофизиология към националния институт по Кардиология Gottsegen Gyorgy, Будапеща. Той е един от експертите по въвеждането на криоаблацията в Централна и Източна Европа и има над десетгодишен опит в извършването на процедурата. В края на миналия месец той извърши заедно с д-р Васил Трайков, началник отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация към Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, първата в страната ни криоаблация с интракардиална ехокардиография.

Д-р Фьолдеши, какво представлява криоаблацията?

Криоаблацията е относително нова процедура за пациенти с предсърдно мъждене. Тя позволява на пациентите с неправилен сърдечен ритъм да имат нормално качество на живот.  При тази процедура се извършва замразяване на сърдечната тъкан. Така патологичните електрически импулси не могат да достигнат до останалата част от предсърдията на сърцето и да предизвикат епизоди на аритмия. Чрез ниската температура електрическите свойства на тъканта се елиминират и се деактивира импулсът, отговорен за неритмичната дейност на сърцето.

Какъв е ефектът?  Има ли пациенти, които да са противопоказни?

Методът е сигурен и комфортен за пациента. Възстановяването е бързо и крайният резултат е дълготраен, но зависи и от заболяванията. При пациенти с ритъмни нарушения успехът на процедурата е около 80-85 %. Резултати от проучването на North American Arctic Front Trial показват, че при пациенти с една и съща електрофизиологична патология, успехът на криоаблацията е около 10 пъти по-голям, в сравнение с медикаментозната терапия.

От кога прилагате тази процедура?

Всичко започна преди повече от 10 години, през 2008, когато производителя на катетърните балони „Медроник“ започнаха обучени в Централна Европа. Обученията се провеждат шест пъти годишно. Идваха колеги от Словакия, Румъния, Полша, България… Процедурата се прилага в цял свят. Това е много по-безопасна и неинвазивна манипулация в в сравнение с радиочестотната аблация.

До каква степен кардиологията е зависима от технологията?

Ритъмните нарушения са голям проблем. Те са рисков фактор за сърдечни и мозъчни удари. Технологията помага много на кардиологията, за да бъдат лекувани по-бързо, по-качествено и все повече пациенти. Ако искате да помогнете на повече хора, технологията е незаменим съюзник.

Въпреки развитието на технологиите обаче, сърдечносъдовите заболявания не намалят?

Ритъмните нарушения са само симптом – понякога за сериозни, понякога за не толкова сериозни сърдечни заболявания. Този симптом може да е резултат от една страна анатомични особености на сърцето, но и от нарушения в електролитния баланс – количеството на калиеви, натриеви, хлорни йони. Заболяванията на щитовидната жлеза могат също да доведат до аритмия. Заболяванията не са се увеличили, просто сега се откриват по-лесно и на по-ранен етап. Преди 40 години това не беше толкова забележимо, защото пациентите просто умираха от инфаркти или инсулти. Съвременното лечение удължава живота и подобрява неговото качество. 

Автор: Портал на пациента

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ