Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Внезапна сърдечна смърт | Лечение

Внезапният сърдечен арест изисква незабавни действия за оцеляване на пострадалия.

Кардиопулмонална реанимация  (CPR)

Незабавна кардиопулмонална реанимация (CPR) е от решаващо значение за лечението на сърдечния арест. Чрез поддържането на поток от богата на кислород кръв към органите на тялото, CPR може да осигури жизненоважна връзка до пристигането и намесата на по-специализирана спешна помощ.

Ако някой изпадне в безсъзнание близо до вас, обадете се незабавно на 112. След това, ако пациентът няма нормално дишане, започнете кардиопулмонална реанимация. Започнете да натискате силно и бързо върху гърдите на човека – със скорост от 100 до 120 компресии в минута. Ако сте били обучени в CPR, проверете дихателните пътища на човека и направете вдишвания след всеки 30 компресии.

Ако не сте били обучени, продължете сърдечния масаж, позволявайки на гърдите да се издигнат напълно между компресиите. Продължавайте да правите това, докато не се появи автоматичен преносим дефибрилатор или не пристигне спешната помощ.

Дефибрилация

Терапевтичен подход при камерна фибрилация, вид аритмия, която може да причини внезапно спиране на сърцето, обикновено включва прилагане на електрически импулс през гръдната стена на сърцето. Процедурата, наречена дефибрилация, за миг спира сърцето и неправилния ритъм. Това често позволява нормалният сърдечен ритъм да се възобнови.

Дефибрилаторите са програмирани да разпознават вентрикуларна фибрилация и да изпращат електрошок само когато е необходимо.  Тези преносими дефибрилатори са все по-достъпни на обществени места, включително търговски центрове, летища, здравни заведения и центрове за хора в напреднала възраст.

В спешното отделение

След пристигане на пострадалия в спешното отделение медицинският персонал насочва усилия към стабилизиране на състоянието и лечение на възможен инфаркт, сърдечна недостатъчност или електролитен дисбаланс.

Дългосрочно лечение

След възстановяване лекуващият лекар може да назначи изследвания за определяне на причината за сърдечния арест, както и ще обсъди с пациента и възможностите за превантивно лечение, за да се намали рискът от нов сърдечен арест.

Лечението може да включва:

 • Лекарства – Различни антиаритмични лекарства за спешно или дългосрочно лечение на аритмии или потенциалните й усложнения. Често при хора, изложени на риск от сърдечен арест, се предписват лекарства, наречени бета-блокери. Други медикаменти, които могат да бъдат използвани за лечение на състоянието, което е довело до аритмия, включват АСЕ-инхибитори и блокери на калциевите канали.
 • Имплантируем кардиовертер-дефибрилатор (ICD) – След стабилизиране на състоянието лекарят може да препоръча имплантиране на ICD, захранван с батерия, която се поставя в тялото близо до лявата ключица. Един или повече кабели – електроди преминават от ICD през вените към сърцето. Имплантируемият кардиовертер-дефибрилатор постоянно следи сърдечния ритъм. Ако идентифицира опасна промяна на сърдечния ритъм, той изпраща електрични импулси с ниска или висока енергия, за да възстанови нормалния ритъм на сърцето.
 • Коронарна ангиопластика – Тази процедура възстановява кръвотока в блокирани коронарни артерии, което може да намали риска от сериозна аритмия. Дълга, тънка тръбичка (катетър) преминава през артерия, обикновено в крака или ръката, до блокирана артерия в сърцето. Този катетър е снабден със специален накрайник, който се надува за кратко време, за да отвори блокираната артерия. В същото време в стесненият участък на артерията може да се постави метален стент, за да я запази отворена дълготрайно, възстановявайки притока на кръв към сърцето. Коронарната ангиопластика може да се направи едновременно с коронарната катетеризация (ангиограма), процедура, която лекарите правят, за да открият стеснени артерии към сърцето.
 • Коронарен байпас – При този вид хирургична интервенция се осъществява “заобикаляне” на стеснения или запушения участък на коронарния съд, като по този начин се възстановява притока на кръв към сърцето и подобрява кръвоснабдяването му.
 • Катетърна аблация – Извършва се чрез поставяне на катетър, въведен през кръвоносен съд в сърцето. Това е метод за лечение на някои видове аритмия. Чрез прилагане на различна енергия, замразяване или загряване на тъканите на сърцето в определени малки участъци се постига прекъсване на патологично възникналите електрични импулси предизвикващи аритмии.
 • Сърдечна хирургия – При вродена деформация на сърцето, клапен порок или увредена сърдечна мускулна тъкан, дължаща се на кардиомиопатия, операцията за коригиране на аномалиите може да подобри сърдечния ритъм и кръвния поток, намалявайки риска от фатални аритмии.

Усложнения

Когато настъпи внезапно спиране на сърцето, намаленият приток на кръв към мозъка причинява загуба на съзнание. Ако сърдечният ритъм не се върне бързо към нормалното, настъпва увреждане на мозъчната тъкан и смърт. Преживелите сърдечен арест могат да покажат признаци на мозъчно увреждане.

Превенция

Намалете риска от сърдечен арест чрез редовни прегледи, скрининг за сърдечни заболявания и водене на здравословен начин на живот:

 • Без тютюнопушене.
 • Постигане и поддържане на здравословно тегло.
 • Ограничаване или прекратяване на консумацията на алкохол.
 • Здравословен хранителен режим.
 • Физическа активност.
 • Намаляване на стреса.

Контролиране на придружаващи заболявания, като високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ