Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Атопичен дерматит | Обща информация

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е хронично заболяване, което причинява възпаление, сърбеж и сухота на кожата. Това е една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема, която обикновено започва в детството, но въпреки това може да се появи на всяка възраст. Атопичният дерматит не е заразен, така че не може да се предава от човек на човек.

Атопичният дерматит е не само обрив или сърбеж по кожата. Заболяването има редица симптоми, които могат да окажат значително влияние върху ежедневието.

Силният сърбеж по кожата води до разчесване, което причинява по-нататъшно зачервяване, подуване, напукване и секретиране на лезиите, образуване на корички и лющене. В повечето случаи има периоди от време, когато заболяването се влошава – екзацербации (обостряния), последвани от периоди, когато кожата се подобрява или се изчиства напълно, наречени ремисии.

Не е напълно ясна причината за поява на атопичен дерматит, но се смята, че гените, имунната система и околната среда играят роля в заболяването.

Клинично заболяването силно се различава при отделните пациенти. Протичането му може да бъде от леко и средно до тежко и трудно за контрол, със значителна хетерогенност по отношение на разпространението, морфологията, интензивността и хода във времето на заболяването.

В зависимост от тежестта и локализацията на симптомите животът с атопичен дерматит може да бъде труден. Лечението може да помогне за контролиране на симптомите. При много хора атопичният дерматит се подобрява до зряла възраст, но при някои може да бъде заболяване за цял живот.

Има ли разлика между екзема и атопичен дерматит?

“Екземa” е термин, използван за описание на група кожни заболявания, характеризиращи се със суха, сърбяща и възпалена кожа. Атопичният дерматит е специфичен вид екзема, свързана с алергии и генетична предразположеност. Други видове екзема включват контактен дерматит, нумуларна екзема, застоен дерматит, дисхидротична екзема.

Въпреки че термините “екзема” и “атопичен дерматит” понякога се използват взаимозаменяемо, атопичният дерматит се категоризира по-тясно като специфичен, хронично рецидивиращ, възпалителен подтип екзема, който обикновено се проявява в кърмаческа възраст.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ