Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Безплатни прегледи за деца с тежък атопичен дерматит. Записвания до 10 ноември

Заболяването е най-често срещано в ранна детска възраст, обичайно се израства около първата годинка

Българското дерматологично дружество организира кампания за безплатни прегледи за деца над 12 години с тежък атопичен дерматит.

Записванията могат да се правят до 10 ноември на телефон 0885 375 149.

“Границата се определя от факта, че в различните възрастови групи терапевтичните възможности са различни“, поясни пред БНР д-р Деница Желева.

Практиката показва, че най-голяма е честотата на това заболяване в ранна детска възраст. Моментът на отключване е между третия и шестия месец, отбеляза дерматологът.

Около първата годинка от живота на децата това заболяване обичайно се израства. Кожата става доста по-здрава, подобрява се нейната бариерна функция.”

Малък е процентът на децата между 3 и 5, между 8 и 12 и от 12 години нагоре, които задържат клиничните симптоми на заболяването, допълни специалистът.

Цялото интервю по темата слушайте тук >

Един от белезите на атопичния дерматит е упоритият сърбеж, който нарушава качеството на живот, посочи д-р Желева. Засегнати са сгъвките в областта на лактите и коленете, където се оформят плаки. Много характерно е още засягането на зоните на шията, около устата и очите, между плешките.

Атопичният дерматит се влияе от сезона. При някои пациенти състоянието се обостря през лятото зарази горещините и изпотяването, а при други – през зимата заради студа и вятъра.

Процентът на обхванатите от заболяването се увеличава, най-засегнати са живеещите в градски условия. В условията на заболяването стоят генетични причини, свързани с по-лесната загуба на вода заради определен белтък.

Когато има данни за суха кожа, децата не бива да се къпят толкова често, особено малките деца, защото водата не хидратира, а изсушава кожата, коментира д-р Деница Желева в предаването “Хоризонт до обед”. По думите ѝ неслучайно в западните страни има практика децата да не се къпят толкова често, докато в България не е така.

Тя съветва още родителите да обличат децата с по-леки дрехи от естествени материи, основно памук.

Източник: БНР

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ