Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Виолина Тодева: Сърбежът носи най-голям дискомфорт при атопичен дерматит

От 1 ноември стартират безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит, които ще продължат през целия месец. Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дерматологично дружество. В безплатните прегледи ще се включат 16 специалисти по дерматология от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас. Предварителното записване е на тел. 0885 375 149. Един от дерматолозите, които ще преглеждат пациенти с тежък атопичен дерматит в кампанията е д-р Виолина Тодева, която практикува в собствен дерматологичен кабинет в Стара Загора. Професионалният интерес на д-р Тодева е в областта на витилиго, акне, полово предавани болести, алергични кожни реакции, екземи и атопичен дерматит.

Д-р Тодева, какво заболяване е атопичният дерматит?

Атопичният дерматит е заболяване, при което се съчетават генетично предразположение, при което се нарушава кожната бариера и кожата става суха и раздразнена, въздействие на имунната система и различни фактори на средата, в която живеем. Заболяването започва в детска възраст, обикновено се подобрява с възрастта, но често остава като хроничен проблем. По тази суха, зачервена и силно сърбяща кожа се появяват плаки, често и ранички, заради разчесването. В зависимост от възрастта и от степента на засягането плаките са на различни места по кожата. При най-малките деца това са бузите, тялото, сгъвките и крайниците, а при възрастните плаките са предимно по крайниците.

Каква е причината за тази кожна патология?

Причината е най-вече в гените, които носим. Атопичният дерматит се среща много по-често в семейства, в които вече има членове с това заболяване, както и с алергии и астма. Вероятността децата на родители с атопичен дерматит да са със същото заболяване е много голяма. Много вероятно е да се роди повече от едно дете с този проблем от едни родители.

Съвременният начин на живот със свръххигиена и замърсена околна среда са допълнителни фактори за атопичен дерматит. Затова днес това заболяване се среща доста по-често, отколкото в миналото, а в бъдеще честотата му ще бъде още по-голяма, особено в развитите страни.

От действието на гените и факторите на средата се задействат имунологични каскади, които водят до развитието на кожни обриви от зачервени и възпалени плаки при атопичен дерматит.

Какво представлява тежката форма на атопичен дерматит?

При тежката форма на атопичен дерматит се засягат по-големи площи от кожата, а обривите са по-изразени и възпалени. Пациентите имат силно изразена сухота, която води до непоносим сърбеж. Това, което носи най-голям дискомфорт на пациентите – и при деца, и при възрастни, е сърбежът. Той е толкова мъчителен, че им пречи не само да вършат рутинни ежедневни дейности, но не им позволява и пълноценно да спят.

Заболяването може да се провокира от вирусна или бактериална инфекция. Тези патогени лесно колонизират раздразнената кожа. Сухата и възпалена кожа причинява непоносим сърбеж, който от своя страна е причина за разчесвания и разраняване, което улеснява допълнително колонизирането на кожата от бактерии и увеличаване на площта на екземата. Така се затваря порочният кръг. 

Какво е лечението на това заболяване?

Обикновено атопичният дерматит се отключва в ранна детска възраст и за да постигнем успех в лечението, обсъждаме с родителите хигиенните навици. Задължителна препоръка е да се правят редки душове, а не вани, освен ако не са лечебни, за да се излага кожата за по-кратко на вода. Трябва да се използват изключително меки измивни продукти, формули без сапун. По възможност дори и тяхната употреба трябва да се ограничава. И докато още кожата не е изсъхнала напълно след душа трябва да се мажат с хидратанти. Според сезона тези хидратанти (емолиенти) са с различна плътност. Това е абсолютният минимум, който един пациент с атопичен дерматит трябва да спазва, за да контролира проблема. При леките форми това е достатъчно.

Разполагаме със стандартни медикаменти за средните и тежки форми на атопичен дерматит – антихистаминови препарати, кортикостероиди, имуносупресори, калцийневринови инхибитори. Заедно с тях не отпада нуждата от емолиенти, които да хидратират екстремно сухата кожа. Но и с тези медикаменти понякога е много трудно да овладеем заболяването и да го вкараме в ремисия. За щастие от септември 2023 г. Здравната каза започна да заплаща един иновативен медикамент за атопичен дерматит. Този медикамент е от групата на JAK-инхибиторите. Те се прилагат от доста време в клиничната практика в Европа, но вече са достъпни и за българските пациенти. Натрупан е голям опит за това кои пациенти са показани за тази терапия, какви са рисковете и страничните ефекти. Пациентите могат да са напълно спокойни, че това е лечение, което е минало не само клинични изпитвания, но и достатъчно време е прилагано в клиничната практика.

Как новият медикамент повлиява заболяването и колко бързо?

Когато стартираме лечение с този JAK-инхибитор, най-бързо се повлиява сърбежът. Пациентите споделят, че още на втория ден от приема на медикамента, който е на таблетки, сърбежът намалява и постепенно изчезва. А това е най-важното, защото по този начин се връща и сънят. Дотогава пациентите с тежък атопичен дерматит спят най-много по два-три часа на нощ. А това е крайно недостатъчно един човек да се възстанови, да не чувства умора и да бъде ефективен в дейността си.

Какво трябва да знаят пациентите, които ще се запишат за безплатните прегледи през ноември?

Прегледите през ноември са за пациенти с тежък атопичен дерматит. Тези хора със сигурност са диагностицирани, защото при тези тежки симптоми те са потърсили помощ от специалист дерматолог, а не само от личния лекар. Препоръчвам на всички пациенти, особено на първи преглед, да носят цялата медицинска документация, която имат. Така може да се види как са лекувани, с какви медикаменти и как са им повлияли. Насърчавам ги да споделят както положителния, така и отрицателния опит с продукти, които са използвали за мазане. Едва ли има пациент с атопичен дерматит, който да не е ползвал поне пет-шест различни мазила. Не са без значение придружаващите заболявания на пациента и техният контрол, за което също е добре да носят медицинска документация.   

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ