Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Доц. Казанджиева: Хора с атопичен дерматит също да се изследват за контактни алергии

За петнадесети пореден път в началото на декември Българското дерматологично дружество (БДД) организира национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Това съобщи на пресконференция днес координаторът на кампанията и председател на Секцията по дерматоалергология доц. Жана Казанджиева.

Тази година кампанията е насочена към пациенти, страдащи от контактен дерматит. Един на всеки 5 пациенти с кожни оплаквания е диагностициран с тази патология, стана ясно от думите й.

„Кампанията ще даде възможност да безплатно тестуване на с patch – тестове или епикутанно тестуване, какъвто термин също се използва. Тъй като тези тестове не се покриват от Здравната каса, сега от Българското дерматологично дружество даваме възможност на желаещите да си направят това важно изследване безплатно“, обясни доц. Казанджиева.

През първата седмица на декември дерматоалерголози от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен ще провеждат тестуването, а в началото на януари такава възможност ще имат и хората в Русе, бе съобщено на пресконференцията.

Никел, кобалт, текстилни бои, хром, бои за коса със съдържание на парафенилендиамин и паратолуендиамин, акрилатни лакове за нокти – това са най-често срещаните субстанции, които предизвикват кожни алергии у нас, са установили дерматоалерголозите.

Доц. Казанджиева призова хората, които имат атопичен дерматит също да проявят активност и да се изследват, защото практиката на специалистите показва, че контактни алергии се появяват много често и при тях.

По думите на специалистката всеки, който има екзема по ръцете и обриви по тялото, които не минават след лечение има основание да потърси тестуване и може да го направи в началото на декември.

Тя посъветва дамите, които имат алергия към бои за коса или акрилатна алергия към лакове за нокти, да не се колебаят и да се обърнат към лекарите, които ще участват в кампанията.

Една четвърт от мастилата за татуировки съдържат бензизотиазолинон, който е доказан алерген при 3,42% от изследваните хора през последните години, този разпространен консервант се намира и в козметичните продукти за домашни любимци, но тъй като те не са етикетирани, хората трудно разпознават, че стават въпрос именно за този вид алергия, допълни тя.   

Доц. Румяна Янкова, дерматолог и алерголог обясни, че най-често срещаните алергии при децата са към никел, парфюми и каучук, който се съдържа в играчки, топки, балони

Проф. Развигор Дърленски обясни, че алергията е следствие на атопичния дерматит, а не е причината за него. Той допълни, че от 100 души с атопичен дерматит, едва 20% имат алергия към протеина на млякото, което според него е честа родителска заблуда и ненужни диети с ограничен прием на мляко и млечни произведения, което лишава децата от протеини, без това да има смисъл. 

Източник: zdrave.net

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ