Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Метаболитен синдром | Лечение

Основните цели на лечението при метаболитен синдром е овладяването на основната причина за него. Така се предотвратява развитието на диабет тип 2, а също се третират сърдечно-съдовите рискови фактори, ако те са налице. Често повечето хора с метаболитен синдром са с наднормено тегло и живеят заседнал начин на живот.

Метаболитен синдром

Затова промяната на начина на живот към по- активен и здравословното хранене е най-предпочитаното лечение. Намаляването на теглото обикновено изисква многостранна програма, която включва диета и упражнения. Също така преустановяването на тютюнопушенето е важен момент в лечението.
Ако съществените промени в начина на живот, като диета и физически упражнения, не са достатъчни, лекарят ще назначи лекарства, които да помогнат да контрол на кръвното налягане, нивата на холестерола и кръвната захар.

Установено е, че Метформин, който обикновено се използва за лечение на диабет тип 2, помага да се предотврати появата на диабет при хора с метаболитен синдром и подобрява чувствителността на клетките към инсулин. Възможно е да се предпишат лекарства за контрол на нивата на холестерола, липидите и високото кръвно налягане.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ