Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Експерти от 15 страни идват на симпозиум за ендокринните хипертонии

 

Ще върви и обучение за заболявания с дисрегулация на растежния хормон

 

Днес започва четвъртата по ред Експертна среща на тема „Ендокринни хипертонии” и обучение „Заболявания, свързани с дисрегулация на растежния хормон” (9 и 10 май 2019 г.) Организатори са Националният референтен център по редки болести на хипофизата и Асоциацията по ендокринни хипертонии „Алианс”. Събитието е под егидата на Катедрата по ендокринология към Медицинския факултет на Медицински университет – София и дава възможност за повишаване на научната квалификация на присъстващите специалисти ендокринолози, млади лекари, студенти и специализанти.

Експерти от Централна и Източна Европа, Израел, Латвия и САЩ ще обменят научна информация на този научен симпозиум. Очакват се 150 гости от България и чужбина, като сред тях 60 са експерти в областта на хипофизните и надбъбречните заболявания от 15 страни!

Лекции ще изнесат световни учени изследователи като проф. Константин Стратакис от САЩ, проф. Жером Бертьора и Ксавие Бертаня от болница „Кошен” в Париж (Франция), проф. Ан-Пол Гименез – Рокьепло и д-р Лоранс Амар от европейска болница „Жорж Помпиду” в Париж, проф. Албърт Бекерс от Белгия, проф. Розарио Пивонело и проф. Джанпаоло Роси от Италия. С голяма част от тези изтъкнати изследователи българските водещи ендокринолози имат общи проекти и публикации.

         Въпреки, че от 2015 до 2017 г. са организирани три срещи, посветени на ендокринните хипертония, актуалността на обсъжданите теми и интересът на участниците предизвикват организирането на четвъртия симпозиум. Първият му ден е обучителен, посветен върху проблема за дисрегулацията на растежния хормон. Ще се изложат новости в диагностиката и лечението на акромегалията – заболяване, свързано със свръхпродукция на растежен хормон от аденома на хипофизата. Вторият акцент са молекулярно-генетичните механизми, свързани с намалена продукция на хормона на растежа при възрастни и деца.

Основна тема на втория ден на симпозиума са ендокринните хипертонии. „Въпросът за артериалната хипертония, свързана с ендокринни заболявания, стана особено актуален в последните 15 години. В този период се натрупаха данни, че това са най-честите вторични хипертонии – 5 до 15% от болните с артериална хипертония. Разкриването на интимните механизми на възникване на ендокринните хипертонии дава големи възможности за подобряване на тяхната диагностика и терапия. Лечението на основното ендокринно заболяване дава шанс на болния да бъде излекуван и от високото кръвно налягане. В този смисъл темата на експертната среща е много актуална”, обясни проф. д-р Сабина Захариева – изпълнителен директор на Университетската болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”.

Проф. Захариева посочи, че резултатите от научния симпозиум ще дадат нови възможности за сътрудничество между Националния референтен център по редки болести на хипофизата и Катедрата по ендокринология в София, от една страна, с водещи научни институции в Европа. Срещата ще помогне да продължат съвместните проекти в Европейската мрежа за редки ендокринни заболявания (Endo-ERN) и в Европейската мрежа за изучаване надбъбречните заболявания (ENSAT). Ще се дискутират и евентуални нови международни проекти в областта на ендокринните хипертонии от надбъбречен и хипофизарен произход.

Автор: Портал на пациента

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ