Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

За първи път в България – научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания

Учредява се първият Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори

По инициатива на Българското дружество по ендокринология и първата в България онлайн платформа за социално значими заболявания Портал на пациента на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София ще се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. bTV е медиен партньор на събитието. 

Двадесет и осем световно признати експерти по болести на щитовидната и паращитовидната жлеза ще споделят опита си пред над 300 ендокринолози от България и Европа в първата по рода си Научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Ще бъдат представени най-новите научни разработки в областта на патологията на щитовидната жлеза и на калциево-фосфорната обмяна. Ще се обсъждат профилактични, диагностични и лечебни методи за тази група заболявания.

Една от най-важните мисии на конференцията е учредяването на Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southern European Club of Endocrine Tumors – SECET). „Инициативата е на проф. Румен Пандев – ендокринен хирург, член на Европейската асоциация на ендокринните хирурзи (ESES), който непрекъснато търси нови методики, техники и възможности за лечение на ендокринните тумори”, обясни председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова – “ Този клуб си поставя за цел да подобри качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция.”

За първата среща на SECET в София ще дойдат изявени специалисти от Австрия, Гърция, Русия, Украйна, Турция, Грузия и Румъния. В подкрепа на инициативата от Сеул (Корея) ще пристигне и проф. д-р Кюнг Те – генерален секретар на Азиатско-тихоокеанската асоциация по тиреоидна хирургия.

Водещата тема на конференцията е „Диагностиката и лечението на рака на щитовидната жлеза”. На нея са посветени три сесии с участието на български и чуждестранни ендокринни хирурзи, ендокринолози, радиолози и патоморфолози.

Ще се дискутират също автоимунните тиреоидни заболявания, нарушенията в калциево-фосфорната обмяна, проблемите на йодния дефицит, бременост и хипотирeоидизъм, както и подходите в лечението на хиперпаратиреоидизма.

В съпътстваща програма на научната конференция ще се проведе Първата пациентска конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, организирана от ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза).

Своя опит ще споделят представители на най-успешните пациентски организации от Германия, Холандия и други европейски страни.

Пациенти ще имат възможност да се срещнат с експертите по ендокринна хирургия на рака на щитовидната жлеза – проф. д-р Кюнг Те (Кор), проф. Румен Пандев, Сергий Шеренко (Укр), Атакан Сезер (Тур), Бруно Нидерле (Ав), Димитриос Линос (Гър) и др.

 

Автор: Btv.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ