Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Лекари и пациенти заедно учредяват Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори

 

София е домакин на I-ва научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания

По инициатива на Българското дружество по ендокринология и Първата в България онлайн платформа за социално значими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София ще се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Важен акцент в съпътстваща програма на събитието е Първата пациентска конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, организирана от ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза). На нея добри практики ще представят едни от най-успешните пациентски организации от Германия, Холандия и други европейски страни.

Двадесет и осем световно признати експерти по заболявания на щитовидната и паращитовидната жлеза ще споделят опита си пред над 300 ендокринолози от България и Европа. Ще бъдат представени най-новите научни разработки в областта на патологията на щитовидната жлеза и на калциево-фосфорната обмяна. Ще се обсъждат профилактични, диагностични и лечебни методи за тази група заболявания.

Една от най-важните задачи на конференцията е учредяването на Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southern European Club of Endocrine Tumors – SECET). Мисията му е да подобри качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция. За първата среща на SECET в София ще дойдат изявени специалисти от Австрия, Гърция, Русия, Украйна, Турция, Грузия и Румъния. В подкрепа на инициативата от Сеул (Корея) ще пристигне и проф. д-р Кюнг Те – генерален секретар на Азиатско-тихоокеанската асоциация по тиреоидна хирургия.

Водещата тема на конференцията е „Диагностиката и лечението на рака на щитовидната жлеза”. Ще се дискутират и автоимунните тиреоидни заболявания, нарушенията в калциево-фосфорната обмяна, проблемите на йодния дефицит, бременост и хипотирeоидизъм, както и подходите в лечението на хиперпаратиреоидизма.

За допълнителна информация:
Елена Цонева-Папуджиева, PR Care – 0878 865077
Росяна Сотирова, PR Care – 0897 921690

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ