Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Прогнозата при рак на щитовидната жлеза обикновено е добра, но трябва профилактика, напомнят ендокринолози

Ракът на щитовидната жлеза, с малки изключения, не е агресивен и при най-разпространената му форма – папиларния карцином – смъртността е под 1%. В някои случаи при напреднала възраст дори може да не се отстрани, а да остане под наблюдение до края на живота, ако туморът не нараства и не метастазира в лимфните възли. При по-млади хора пък достиженията на медицината позволяват жена с отстранена щитовидна жлеза заради карцином да забременее, износи и роди здраво дете, като в този случаи функцията на жлезата се замества с таблетки.

Тези теми обсъдиха по време на научен форум в София този уикенд Българското сдружение тиреоидея и паратиреоидея и Клиничният център по ендокринология и геронтология към Медицинския университет в София. Освен специалисти в областта на ендокринологията в него участваха и специалисти по патология, нуклеарна медицина, хирургия и други лекари, ангажирани с лечението и проследяването на пациентите с рак на щитовидната жлеза.

По данни на Националния раков регистър заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза е 1% от населението, толкова се приема, че е и навсякъде по света. Това е най-често срещаният ендокринен карцином, като в около 90% от случаите той е с добра прогноза за разлика от други, като например ракът на гърдата, на яйчника или на стомаха. Болестта засяга по-често жените, както при всички заболявания на щитовидната жлеза, коментира проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания към Университетската специализирана болница по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”.

Източник: Dnevnik.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ