Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Опознайте щитовидната жлеза! Изследвайте функцията чрез TSH тест и споделяйте с Вашия лекар как се чувствате!

През настоящата Международна седмица на информираност за щитовидната жлеза, се стремим да повишим осведомеността за ползите от изследването на нейната функция и от откритата комуникация между пациенти и лекари за поддържането на добро здраве.

Какво е тест за TSH?  

Тестът за TSH е най-добрият начин да разберете дали Вашата щитовидна жлеза работи правилно.

Тестването на функцията на щитовидната жлеза Ви помага да установите дали тя произвежда и секретира в кръвта Ви правилното количество хормони –  нито твърде много, нито твърде малко. Основният хормон на щитовидната жлеза е тироксин, наричан още Т4, защото съдържа четири йодни атома. За да упражни своите ефекти, Т4 се преобразува в трийодтиронин (Т3) чрез отстраняване на един йоден атом. Това се случва главно в черния дроб и в други тъкани, където Т3 действа. Хормоните на щитовидната жлеза помагат на тялото да използва енергията, да поддържа телесната температура, както и правилната функция на  сърцето, мускулите, мозъка и други органи.1

За да се оцени функцията на щитовидната жлеза, TSH-тестът измерва нивото на друг хормон, който е ключов за контрола на щитовидната жлеза, наречен TSH – тиреостимулиращ хормон (или тиреотропин).1 TSH е жизненоважен, тъй като позволява комуникация между хипофизата и щитовидната жлеза.1 Ако хипофизната жлеза открие ниски нива на Т4 в кръвта ви, тя произвежда TSH, който стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече Т4, за да възстанови баланса. В много отношения щитовидната жлеза е като нагревател, а хипофизата като контролиращ термостат.1 Но като всяка система, тя може да спре да работи както трябва.

Какво е значението на TSH тестът?

Най-добрият начин за първоначално изследване на функцията на щитовидната жлеза е измерването на нивата на TSH чрез вземане на кръвна проба.1 Промените в TSH могат да служат като „система за ранно предупреждение“ – често това се случва преди нивото на самите щитовидни хормони в тялото да стане твърде високо или твърде ниско:1

  • Високото ниво на TSH показва, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони (хипотиреоидизъм)
  • Ниското ниво на TSH обикновено показва, че щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони (хипертиреоидизъм)
  • При повечето здрави хора нормалната стойност на TSH означава, че щитовидната жлеза функционира правилно.

 

Какво можете да направите?

Говорете с Вашия лекар и обсъдете дали може да се нуждаете от TSH тест, ако изпитвате определени симптоми. Например следните симптоми могат да насочат към намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм):

  • Тъга, промени в настроението и депресия
  • Умора
  • Болки в мускулите и ставите
  • Наддаване на тегло въпреки контрола върху начина на живот
  • Запек
  • Нарушен менструален цикъл и/или проблеми със забременяването
  • Тънка и чуплива коса или нокти и/или суха лющеща се кожа

 

Добрата комуникация между Вас и Вашия лекар е жизненоважна. Когато е правилна, пациентите и техните лекари могат да се уважават взаимно, да споделят, да провеждат открити и честни дискусии и да постигат съгласие за целите на лечението. Проучванията показват, че добрата комуникация води до по-добри терапевтични резултати.3,

Не забравяйте, че добрите взаимоотношения пациент-лекар включват честни дискусии за нещо повече от провежданото лечение, така че споделяйте с Вашия лекар информация за общото Ви усещане за благополучие, симптоми или други здравословни проблеми, които може да имате.

 

BG-NONT-00013/May 2022


Източници

American Thyroid Association. Thyroid Function Tests. Available at: https://www.thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/FunctionTests_brochure.pdf. Accessed April 2022.

Thyroid UK. Signs & Symptoms of Hypothyroidism. Available at: https://thyroiduk.org/if-you-are-undiagnosed/hypothyroid-signs-and-symptoms/. Accessed April 2022.

Doctor-Patient Communication: A Review. Ochsner J. 2010 Spring; 10(1): 38–43.

Patient satisfaction and quality of life in hypothyroidism: An online survey by the British Thyroid Foundation. 2021. Clinical Endocrinology. 94(3):513-520

Patient-centered Management of Hypothyroidism. Indian J Endocrinol Metab. 2017 May-Jun; 21(3): 475–477.

 

Източник: Портал на пациента

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ