Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Борбата с новата „пандемия“ от дезинформация в здравеопазването трябва да стане приоритет

Дезинформация, фалшиви новини и измами превзеха информационното пространство в Централна Европа и балтийските държави, включително в сферата на здравеопазването и представляват сериозен риск за здравето и живота на хората. В някои държави от региона повече от 50% от хората вярват в конспиративни теории. Заедно с пациентски организации, здравни специалисти и учени, фармацевтична компания „Янсен“ (Janssen) реши да се противопостави на тази тревожна тенденция.

Дезинформацията в Централна Европа застрашава човешки животи

Само през последните две години дезинформационните кампании станаха причина за тревожно ниски нива на ваксинация сред населението на централноевропейските държави, бурни протести по улиците на техните столици, заплахи към медицинските специалисти или нежелание за спазване на противоепидемичните мерки. В резултат на това системите за обществено здравеопазване бяха поставени под още по-голям натиск и здравето на хората бе подложено на повишен риск.

Според  изследване от 2021 г. на Globsec Policy Institute, средно 28% от хората в държавите от Централна Европа смятат, че COVID-19 е част от таен план за упражняване на контрол върху тях. Нещо повече, от 30% до 50% от хората в централноевропейските държави вярват в най-широкоразпространените конспиративни теории, които генерално подкопават доверието в демократичното управление. В Словакия и България през 2022 година вярата в теории на конспирацията достига изключително обезпокоителните 54%.

В годишния доклад за 2021 г. на словашките власти се посочва, че дезинформацията е причината за смъртта на голям брой хора през изминалата година. „Събрахме информация относно пациенти с COVID-19 в тежко състояние, които признаха, че не са вземали никакви предпазни мерки и не са ваксинирани, защото са се доверили на широко разпространените фалшиви новини” се посочва в доклада .

Силата на надеждната информация

Като реакция на тази тревожна тенденция в региона, фармацевтичната компания „Янсен“ стартира кампания срещу  фалшивите новини и ще предложи на пациентите, техните семейства и лицата, които се грижат за тях, както и на здравните специалисти, нов и надежден източник на надеждна здравна информация: https://www.bulgaria.janssenwithme.com/. Уебсайтът предоставя медицински точна, релевантна и актуална информация за заболявания от различни терапевтични области, като например болест на Крон, депресия, рак на кръвта или рак на простатата. Пациентите ще намерят актуална информация относно нови възможности за лечение, възможност за комуникация с лекарите или истории на други пациенти, чийто път е подобен на техния. Подсайтовете за конкретните заболявания се фокусират също и върху психичното здраве на пациента, което е неразделна част от благосъстоянието и грижите за всеки един пациент.

В тази кампания „Янсен“ обединява усилия с водещи организации за застъпничество за правата на пациентите, здравни специалисти, учени и инфлуенсъри от целия регион на Централна и Източна Европа и балтийските държави. Заедно те издигат глас в подкрепа на науката, истината и фактите в здравеопазването.

„В здравеопазването информацията има огромна сила. Според Световната здравна организация и различни проучвания информираните пациенти са по-добре подготвени да вземат информирани решения относно своето лечение и в резултат на това изходът от лечението им е по-добър. Фокусираната върху пациентите дигитална платформа JanssenWithMe бе създадена с цел да овласти пациентите и да им предостави достъп до информацията, от която се нуждаят, за да се чувстват подкрепяни и овластени по време на своя път към лечението“, сподели д-р Боряна Алексиева, ръководител „Връзки с правителства, институции, застъпничество за правата на пациентите в „Янсен“ в България.

„Магията“ на науката и медицината

Интернет е пълен с „гарантирана“ информация за чудодейни хранителни добавки или лекове за сериозни заболявания като рак и депресия. JanssenWithMe има възможността да предостави на пациентите сигурно информационно пространство, където могат да намерят ресурси, които да им помогнат да разберат състоянието си и лечението за него. „Истинската „магия“ всъщност е в медицината, науката и фактите, а не в сензационно звучащите, но празни обещания. Освен това е доказано, че доверяването на  фалшива информация може да бъде вреднo, така че ние наистина насърчаваме пациентите и техните близки да търсят надеждни източници на информация и да вярват на медицинските специалисти, чиято житейска мисия е да помагат на хората“, добавя д-р Боряна Алексиева.

В сътрудничество с пациентски организации от региона „Янсен“ ще проведе серия от семинари и образователни мероприятия за пациенти, като ще им предостави инструменти, с които да разбият митовете и дезинформацията в здравеопазването и да разпространяват достоверна информация сред хората от обкръжението си. Компанията също така ще споделя проверена медицинска информация посредством дигитална кампания и в социалните мрежи. Кампанията ще стартира в 10 държави от региона: Чешката Република, Словакия, Унгария, Хърватия, Словения, Сърбия, България, Литва, Латвия и Естония.

За JanssenWithMe

JanssenWithMe е удобна за ползване платформа, която предлага надеждна информация в следните области: психично здраве, рак на простатата, хематология, псориазис и  болест на Крон.  Осигурявайки достъп до богата, широкообхватна информация „Янсен“ цели да насърчи един по-открит, включващ и продуктивен разговор на пациентите с техните лекуващи екипи, както и с други пациенти, болногледачи, близки и представители на пациентите.

В платформата е събрано на едно лесно за достъп място ориентирано към пациента съдържание на „Янсен“, като целта й е да подкрепи болните с дадено заболяване и да им осигури насочена към тях информация, базирана на гледната точка на самите пациенти, за да им помогне да задълбочат разбирането и познаването на своето заболяване.

Тенденции Globsec 2021. Достъпен на: https://www.globsec.org/what-we-do/publications/globsec-trends-2021-central-and-eastern-europe-one-year-pandemic Последен достъп: Ноември 2022 г.
Тенденции Globsec 2022. Достъпен на: https://www.globsec.org/what-we-do/publications/globsec-trends-2022-central-and-eastern-europe-amid-war-ukraine Последен достъп: Ноември 2022 г.
Тенденции Globsec 2022. Достъпен на: https://www.globsec.org/what-we-do/publications/globsec-trends-2022-central-and-eastern-europe-amid-war-ukraine Последен достъп: Ноември 2022 г.
Správa policajného zboru o dezinformáciách na Slovensku v roku 2021. Публикуван през 2022 г.
СЗО. Ангажираност на пациентите: техническа серия относно по-безопасна първична помощ. 2016. Достъпен на: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/252269/9789241511629-eng.pdf Последен достъп: Ноември 2022 г.
CP-360733

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ