Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Световен ден на психичното здраве 2019: на всеки 40 секунди се самоубива по един човек

Един ден за “40-секундна дейност”

10-ти октомври, Световният ден на психичното здраве е ден, в който обединяваме усилията си за подобряване на психичното здраве на хората по света. За тазгодишния Ден беше избрана темата за превенцията на самоубийствата. На 10-ти септември, Световния ден за превенция на самоубийствата (#WorldSuicidePreventionDay), ще стартираме кампания за повишаване на осведомеността относно мащаба на самоубийствата в световен мащаб и ролята, която всеки от нас може да изиграе, за да помогне за предотвратяването им. Този Ден се отбелязва вече над 15 години. Кампанията ни ще продължи и през следващия месец, до 10-ти октомври.

На всеки 40 секунди се самоубива по един човек.

За тазгодишния Световен ден на психичното здраве, освен събитията и дейностите, които се провеждат на самия ден или около 10 септември, бихме искали да ви насърчим да се подготвите за участие в някоя от следните „40-секундни дейности“ на 10-ти октомври, за да ни помогнете:

– да подобрим осведомеността относно значението на самоубийствата като глобален проблем за общественото здраве;

– да подобрим информираността относно онова, което може да се направи, за да се предотврати самоубийството;

– да намалим стигмата, свързана със самоубийството; и

– да покажем на претърпяващите тежък момент, че не са сами.

По-просто казано, това е възможност да проявите загриженост.

Всеки може да вземе участие според възможностите си. Дейността ви може да е персонална, например да заговорите някого, за когото се тревожите или да споделите обнадеждаващо послание с някой, претърпяващ тежък момент; или може да е публична, например да публикувате видео съобщение за местните или националните власти относно действията, които бихте искали те да предприемат по отношение на този проблем.

Ето още няколко идеи:

– Ако претърпявате тежък момент, отделете 40 секунди, за да заговорите човек, на когото имате доверие и да му споделите как се чувствате.

– Ако познавате хора, загубили свой близък заради самоубийство, отделете 40 секунди, за да ги попитате как се справят.

– Ако работите в медия, наблегнете на 40-секундната статистика в интервюта, статии или блогове.

– Ако работите в областта на изкуствата или на цифровите платформи, прекъснете производството или излъчването, за да направите 40-секундно съобщение за психичното здраве или за предотвратяването на самоубийствата.

– Ако сте работодател или мениджър, отделете 40 секунди, за да изпратите послание до служителите си относно наличните на работното място или в местната общност ресурси, които биха били от полза в моменти на психически стрес

– Ако искате лидерите ви да чуят вашия призив за действие, запишете 40-секунден аудио- или видеоклип, в който им разказвате за действието, което искате да предприемат по отношение на превенцията на самоубийствата и психичното здраве.

– Ако имате платформа за комуникация с голяма аудитория (социални медии, телевизия, радио), дайте 40 секунди на някой друг, за да сподели своята история или послание относно психичното здраве.

– Ако заемате политическа длъжност, направете 40-секундно изявление, в което да предоставите публична информация за предприеманите от вас действия във връзка с промоцията на психичното здраве и предотвратяването на самоубийствата.

Основни факти и цифри, които да включите в съобщенията си:

– Самоубийствата са предотвратими.

– На всеки 40 секунди се самоубива по 1 човек

– Зад всяко самоубийство стоят много повече хора, направили опит да се самоубият.

– Предишният опит за самоубийство е важен рисков фактор за самоубийство.

– Самоубийството е втората водеща причина за смърт сред 15-29 годишните.

– Засегнати са хора от всички възрастови групи и от всички страни по света.

#WorldMentalHealthDay #40seconds

Винаги зачитайте личния живот на своите приятели, колеги или познати, претърпяващи тежък момент, и никога да не споделяте информация за психичното им здраве в обществен канал без тяхното съгласие.

Допълнителна информация.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ