Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Нова пациентска платформа „говори“ за депресията и тревожността открито

Съвременното ежедневие е изпълнено с множество причини, които ни носят тревога и безпокойство. Последните години, белязани от епидемията от Ковид-19, допълнително засилиха тези мрачни емоции. Ако не им се обърне внимание достатъчно навреме обаче, съществува голям риск те да се развият в сериозен проблем, свързан с депресивни настроения, които вече изискват и специализирана подкрепа.

Фокус над тези и други проблеми, свързани с психичното здраве, поставя платформата в подкрепа на пациентите  /www.teva.bg/life-effects/, създадена от глобалния лидер в генеричните медикаменти и биофармацевтичните продукти Тева. В нея може да се открие полезна информация както от пациенти, така и от специалисти, засягаща различни здравословни проблеми и състояния.

Депресията и стъпките да я преборим

Един от проблемите, които са разгледани подробно в пациентската платформа, е свързан с депресивните състояния и начините за тяхното преодоляване.
В нея може да се открият ценни съвети за това как да помогнем на близък, изпаднал в подобен труден момент, но и конкретни стъпки как бихме могли да помогнем и на себе си, ако почувстваме, че негативните усещания и тревоги взимат превес. Автор на публикациите по темата е  Джонатан Ротенберг, който е професор по психология в университета в Южна Флорида, където е директор на Лабораторията по настроение и емоция. Научната му работа се фокусира основно върху емоционалното функциониране при депресията.

В своята статия  Как да помогнете на любим човек, когато депресията стане криза“ той дава насоки за подход и поведение в трудните моменти на общуване с любим човек, попаднал в капана на това състояние. В нея са очертани и сигналите, които алармират за депресия като:

⚠️Големи промени в употребата на алкохол или наркотици.

⚠️Внезапно отдръпване от други хора и дейност

⚠️Прекалено много или твърде малко сън.

⚠️Агресивно или безразсъдно действие.

⚠️Действане с ярост, раздразнителност или срам

Не по-малко ценни са и съветите за реакция в такива моменти, свързани с начина на провеждане на разговор с близък, обзет от депресия, търсене на специализирани организации и други важни напътствия в подобен труден момент.

Друг полезен материал дава съвети за справяне с депресията, ако тя е успяла да ни завладее. В нея са поместени лесни, но и ефективни малки промени в ежедневието и нагласата ни към заобикалящия ни свят, с които бихме могли да си помогнем.

За тревожността сред хора

Пациентската платформа /www.teva.bg/life-effects/ се спира и на проблемите, свързани с тревожността. Специално внимание е обърнато на т. нар. социална тревожност, характеризираща се в притеснение от срещи, публични разговори и участие в обществени мероприятия. Тази тема е особено актуална на фона на налаганите локдауни и ограничения следствия на епидемията от Ковид-19, след която новото „нормално“ е социалната дистанция, а не личното общуване.

И макар авторът на статията по темата да признава, че за много хора съвременният свят на срещите е буквално „минно поле“, всъщност предлага и богат набор от практични съвети как да намалим усещането за липса на контрол в подобни ситуации. В друг текст се споделя личния опит от преживените чести паник атаки на работното място и начините за тяхното овладяване.

Тези и други важни за хората с различни здравословни проблеми съвети може да откриете на обновената платформа /www.teva.bg/life-effects/.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ