Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Депресия | Рискови фактори

Рискови фактори за депресия

Изложени ли сте на риск от клинична депресия?

Депресията може да засегне всеки, по всяко време. Възможно е да се развие депресия с или без  описаните рисковите фактори. Но колкото повече рискови фактори са налице, толкова по-голяма е вероятността от развитие на депресия.

Фактори, свързани с повишен риск за депресия:

Медицински рискови фактори за депресия:

1. Биохимични фактори

Депресията е вид разстройство на настроението, което някои смятат, че се инициира, когато балансът на невротрансмитерите в мозъка се наруши. Невротрансмитерите са химични посредници, които помагат на мозъка да комуникира с други части на тялото. Тези химикали помагат за регулиране на много физиологични функции. Ниските нива на невротрансмитерите могат да увеличат вероятността от развитие на депресия, включително невротрансмитерите серотонин, норепинефрин, допамин.

 • Генетични фактори

Наличие на член от семейството с депресия или разстройство на настроението може да увеличи риска от депресия. Но депресията може да се появи при хора с липса на фамилна анамнеза за депресия, поради което някои учени смятат, че състоянието е комбинация от генетични фактори и житейски опит.

 • Сериозно заболяване

Болката и стресът, които съпровождат определени медицински състояния, могат да окажат влияние върху психичното здраве на човека. Много хронични сериозни здравословни състояния са свързани с високи нива на депресия, включително хронична болка, артрит, сърдечно заболяване, диабет, заболяване на щитовидната жлеза, инсулт, рак, множествена склероза, болест на Алцхаймер, деменция, болест на Паркинсон, болест на Хънтингтън.

 2. Психологични фактори

 • Някои психологични фактори поставят хората в риск от депресия. Хората с ниско самочувствие, тези, които постоянно гледат на себе си и света с песимизъм, индивиди, които са претоварени от стрес, са склонни към депресия.
 • Други психологични фактори, като перфекционизъм или чувствителност към загуба или отхвърляне, могат също да увеличат риска от депресия.
 • Депресията е по-често срещана при хора с хронични тревожни разстройства и гранично или отбягващо разстройство на личността.
 • Социални рискови фактори за депресия

3. Социалните рискови фактори за депресия включват:

 • Насилие

Минало физическо, сексуално или емоционално насилие може да бъде рисков фактор за развитие на клинична депресия.

Хората, които са били неглижирани или малтретирани като деца, имат висок риск за тежка депресия. Такива негативни преживявания могат и да причинят други психични разстройства.

 • Значими събития в живота

Дори и щастливи събития, като раждане на бебе или започване на нова работа, може да увеличи риска от депресия. Други значими събития в живота, свързани с депресия, включват загуба на работа, покупка на дом, получаване на развод, преместване в ново населено място, пенсиониране.

Смъртта на човек със сигурност е значимо събитие. Някои хора ще се почувстват по-добре в рамките на няколко месеца, но други изпитват по-сериозни, дългосрочни периоди на депресия. Ако симптомите продължат повече от два месеца, потърсете специализирана помощ.

 • Семейно положение

Депресията е с най-висока честота сред разведени или разделени индивиди. Най-рядко се среща при необвързани или обвързани лица. Хората, които живеят сами, имат по-високи нива на депресия, отколкото тези, които живеят с други хора.

 • Работа

Изследванията показват, че хората без работа в продължение на шест месеца или повече в последните пет години имат честота на депресия три пъти по-голяма от индивидите от общата популация.

 • Свързани с прием на вещества рискови фактори за депресия

В много случаи злоупотребата с наркотични вещества / алкохол и депресията вървят ръка за ръка. Наркотиците и алкохолът могат да доведат до химични промени в мозъка, които повишават риска от депресия. Самолечението с наркотици и алкохол също може да доведе до депресия.

 • Лекарства

Приемът на някои лекарства може да доведе до страничен ефект депресия, включително медикаменти за кръвно налягане, приспивателни средства, успокоителни лекарства, стероиди, болкоуспокояващи.

Ако приемате такива лекарства, споделете на Вашия лекуващ лекар за проблемите си. Никога не спирайте приема на лекарството, без първо да се консултирате с лекуващия си лекар.

Тази информация не трябва да бъде използвана за поставяне на диагноза или лечение на здравословен проблем или заболяване. Същата не е предназначена да замести консултация с лекар. При нужда от съвет, моля консултирайте се с Вашия лекуващ лекар.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ