Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

За болката, инфаркта, мигрената – пациенти и специалисти говорят открито

Какво се крие зад различните видове болка, възможно ли да е имаме пълноценен живот след претърпян инфаркт, как можем да разпознаем мигрената и да преборим тревожността – на тези и още много други въпроси отговаря обновената платформа в подкрепа на пациентите /www.teva.bg/life-effects/. В нея може да се открие полезна информация за множество заболявания, съвети от специалисти, нo и най-ценното за всеки, който живее с някакво заболяване – споделени лични истории на пациенти с различни здравословни проблеми.

В помощ на болното сърце

Специално внимание в платформата се обръща на сърдечносъдовите заболявания, които са водеща причина за смърт в световен мащаб, отнемайки приблизително 17,9 милиона живота всяка година. Милиони други хора обаче оцеляват след това изпитание и се връщат към живота. Често се случва сърдечният удар да покоси човек в активната му възраст, но връщането към нормалния ритъм на живот понякога е трудно и съпътствано от редица въпроси. Отговор на част от тях дават пациентските истории, поместени в  /www.teva.bg/life-effects/. Сред тях е историята на 46-годишен пациент, който бива покосен от инфаркт в изключително активен и наситен с професионални предизвикателства момент от живота си. В статията Да оцелеете след сърдечен удар и да се научите как да живеете отново Джеф Брийс доказва, че въпреки преживяното, не се чувства заложник на състоянието си, и вдъхва сили на много хора в неговата ситуация.

Депресията и начините да я преодолеем

Друг от важните, но често неглижирани проблеми, които са разгледани подробно в пациентската платформа, е свързан с депресивните състояния и начините за тяхното ограничаване. В нея може да се открият ценни съвети за това как да помогнем на близък, изпаднал в подобен труден момент, но и конкретни стъпки как бихме могли да помогнем и на себе си, ако почустваме, че негативните усещания и тревоги взимат превес. Автор на публикациите по темата е  Джонатан Ротенберг, който е професор по психология в университета в Южна Флорида, където е директор на Лабораторията по настроение и емоция. В своята статия Как да помогнете на любим човек, когато депресията стане криза“ той дава насоки за подход и поведение в трудните моменти на общуване с любим човек, попаднал в капана на това състояние. В нея са очертани и сигналите, които  са сигнал за поява на депресия.

Видовете болка и мигрена

Корпоративната интернет страница на Тева – www.teva.bg обръща внимание и на темата за болката, която може да има различен произход. Фокус е поставен и на неприятните усещания които поражда мигрената, с която милиона хора се сблъскват в ежедневието си. В секцията „Мнението на експертитеhttps://www.teva.bg/opinion-of-the-experts/, ценна информация по въпроса дава водещият невролог акад. проф. д-р Иван Миланов, който е изпълнителен директор на МБАЛНП „Свети Наум“, председател на Българското дружество по неврология и председател на Българското дружество по болка и главоболие. В серия видеа той говори подробно за видовете болка, причините за произхода им, клиничните признаци, развитието на тези неприятни усещания и възможната им терапия. Специалистът обръща внимание на това кога болката се превръща в хронична и произхождащите от това неудобства, както за физическотото, така и за психичното здраве на пациентите.

За срама от интимността и астмата открито

Немалка част от заболяванията променят ежедневието на пациентите, навлизайки дори в интимния им свят. Пациентският сайт на „Тева“ е особено ценен и в тази насока, защото в него са поместени и споделени трудни моменти от живота с дадена диагноза дори в най-съкровените мигове с близките.  Такава е например статията за интимността при пациентите с астма, които заради пристъпите си често могат да се чувстват некомфортно в близостта си с партньора. Неин автор е Мишел Ривас, която освен писател и комуникационен експерт, е и пациент с астма.

Още полезна информация за различни заболявания и съвети за живота с тях може да откриете на портала https://www.teva.bg/life-effects/ и https://www.teva.bg/opinion-of-the-experts/