Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Международен ден на хората с епилепсия

Purple Day е създаден през 2008 г. от Касиди Меган, младо момиче от Канада, което има епилепсия и иска да накара хората да говорят за състоянието си. Касиди иска с този ден да повиши осведомеността за епилепсията и да убеди хората с епилепсия и техните семейства, че не са сами. През последните 10 години Purple Day се превърна в глобално събитие!
Но защо Лилав ден? Касиди избра цвета на лилавото, защото лавандулата е призната за международен цвят на епилепсията.


Над 50 милиона по света страдат от епилепсия!
1 на 100 човека има епилепсия!
70% е с неизвестен произход!

В България няма реална статистика за хората с епилепсия! Световната здравна организация определя , че 1% от населението е с това тежко неврологично и най-често срещано заболяване!
Всяка година говорим и пишем за проблемите на семействата, грижещи се за деца и лица с епилепсия!

Да ги напомним и на днешният ден!
– достъп до диагностика и лечение
– труден достъп до образование-детски ясли и детски градини, училища, университети!
– социални услуги в подкрепа на децата и лицата с епилепсия и техните семейства
– достъп до трудова заетост
– достоен живот за семействата грижещи се за деца с епилепсия в т.ч. възможност за пенсиониране на родителите полагали грижи за болното си дете всеотдайно.
– Постигане на по-голяма информираност, чуваемост, чувствителност и отзивчивост към проблемите на децата и лицата с епилепсия и техните семейства.


Визията на плана за действие за борба с епилепсията е свят, в който:
1. Чрез подобрен достъп до основни лекарства, подходящи, достъпни и качествени услуги се предотвратяват заболеваемостта от епилепсия и други неврологични разстройства и се избягва смъртността.
2. Насърчават се и се защитават социалните, икономическите, образователните и приобщаващи нужди на децата и лицата с епилепсия и техните семейства.
3. Здравето на децата и лицата с епилепсия и други неврологични разстройства се оценява и приоритизира в националните и местни политики, планове и бюджети.
Стигмата е толкова голяма, че почти не се виждат и малките стъпчици в правилната посока на хората с големи сърца! Но ние ги познаваме и им благодарим! С това, че ги има, съществува надежда и за хората с епилепсия!

В днешният ден сложете нещо лилаво, направете снимката си във Фейсбук с нашето послание и подкрепете хората с епилепсия!

Източник: Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) / frde.org

Снимка източник: nationaltoday.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ