Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Мигрената – скритата болест на Луис Карол, която ражда образите в „Алиса в страната на чудесата“

Болката би могла да ни застигне във всеки един момент и да има различен характер – от временен дискомфорт до сигнал за сериозен проблем в тялото ни. Във всеки случай тя не трябва да бъде подминавано с лека ръка. Това напомня платформата в за споделен пациентски опит /www.teva.bg/life-effects/, в която е поместена полезна информация за различни видове заболявания, болки и състояния, създаващи неприятни усещания. Любопитен факт, който научваме чрез нея например, е че авторът на „Алиса в страната на чудесата“ Луис Карол е страдал от мигрена и част от фантастичните образи в романа му са породени от тежките й пристъпи.

Мнението на експерта

Публикациите в пациентската част на платформата са тематично подбрани, а техни автори са както самите пациенти, така и изтъкнати специалисти. Един от тях е водещият невролог акад. проф. д-р Иван Миланов, който е изпълнителен директор на МБАЛНП „Свети Наум“, председател на Българското дружество по неврология и председател на Българското дружество по болка и главоболие. В серия видеа , в секция  „Мнението на експертите“ той говори подробно за видовете болка, причините за произхода им, клиничните признаци, развитието на тези неприятни усещания и възможната им терапия. Специалистът обръща внимание на това кога болката се превръща в хронична и произхождащите от това неудобства, както за физическото, така и за психичното здраве на пациентите. „Болката възниква, за да ни покаже, че нещо се случва“, отбелязва проф. Миланов, допълвайки обаче, че невинаги причината за нея е лесно откриваема.

Кога зад болката прозира мигрена?

Един от фокусите в експертната информация на проф. Миланов е проблем, който измъчва огромен брой хора, а именно болката от главоболието. Той разглежда подробно т. нар. идиопатични главоболия, които представляват близо 90% от всички видове главоболия. Сред тях се нарежда така познатата мигрена.

Специалистът разяснява и кога можем да заподозрем, че обикновеното главоболие всъщност е прикрита мигрена. Сигнали за това са:

ℹ️ Пет и над пет пристъпа на главоболие;

ℹ️ Средна продължителност на пристъпите между 4 и 72 часа;

ℹ️ Болката трябва да е едностранна, пулсираща или силна;

ℹ️ Гадене и повръщане

ℹ️ Дразнене от шум или от светлина

Тези  оплаквания са сигнал за специалистите за провеждане на съответните изследвания, за да диагностицират заболяването.

Мигрената и Луис Карол

Проф. Миланов говори подробно и за видовете мигрена, както и свързаните с част от нея т. нар. аури, характеризиращи се с неврологична симтоматика. Любопитен факт е, че авторът на един от най-известните детски романи „Алиса в страната на чудесата“ Луис Карол е страдал от мигрена, разказва проф. Миланов. „Той е страдал от много тежка мигрена с много сериозни аури и всичките странни неща, които той описва в книгата си и се случват с Алиса и котарака, с уголемяването, намаляването на предметите и т.н., всъщност са едни сложни аури, които се срещат много рядко“, пояснява той. Затова и този конкретен вид на мигрената и до ден днешен е известен като „Синдром на Луис Карол“.

Още полезна пациентска информация може да откриете на сайта https://www.teva.bg/life-effects/.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ