Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Епилепсия | Лечение

Съществуват разнообразни методи на лечение за деца и възрастни с епилепсия, с които помагат да се контролират или дори да се елиминират гърчове. Трябва да се знае, че това, което действа при един пациент, може да няма същия ефект при друг. Затова терапевтичният план се основава на тежестта на симптомите, вида припадъци, здравословното състояние и възраст, колко добре пациентът реагира на терапията.Обикновено лечението на епилепсия се провежда с лекарства. Ако медикаментите не помогнат, може да се приложи хирургично или друг вид лечение.
Лекарства

 

Повечето хора с епилепсия нямат пристъпи, ако приемат медикамент от групата на антиепилептичните лекарства. При други е възможно да се намали честотата и интензивността на припадъците при прием на комбинация от медикаменти.

 

Много деца и възрастни с епилепсия, могат да преустановят лечението след известно време (за възрастните две или повече години) без гърчове. Лекарят преценява дали и кога е подходящо да се прекрати приемът на лекарства.

Антиепилептичните лекарства могат да причинят нежелани реакции, включително умора, наддаване на тегло, обрив, виене на свят, нарушена координация, загуба на костна плътност, нарушение на речта, проблеми с паметта или мисловната дейност, депресия, възпаление на някои органи (като черен дроб).

 

Хирургия

 

Ако лекарствата не осигурят адекватен контрол на гърчовете, може да бъде предложено хирургично лечение. При този вид операция се премахва частта от мозъка, която причинява гърчовете.

 

Такава операция се извършва, ако гърчовете произхождат от малка, добре дефинирана мозъчна област, която не засяга функции като говор, движение, зрение или слух.

 

Дори след успешна операция много пациенти продължават да приемат лекарства, за да предотвратят пристъпите, но обикновено в по-малка доза или по-малко като количество.

 

В някои случаи хирургичното лечение може да доведе до усложнения, като постоянно нарушение на когнитивните способности.

 

Други терапии

 

Освен медикаменти и хирургия, тези потенциални терапии предлагат алтернатива за лечение на епилепсия:

 • Стимулация на нервус вагус. Имплантира се устройство, наречено стимулатор на блуждаещия нерв, под кожата на гърдите, подобно на сърдечен пейсмейкър, което изпраща електрически импулси към мозъка. Не е известно как точно чрез него се възпрепятстват епилептичните пристъпи, но обикновено се редуцират с 20-40 %. След процедурата повечето хора все още се нуждаят от антиепилептични лекарства, въпреки че могат да намалят дозата на лекарството. Стимулацията на нервус вагус може да предизвика странични ефекти, като дрезгав глас, кашлица, недостиг на въздух, дразнене в гърлото.
 • Кетогенна диета. Кетогенната диета често се препоръчва за деца с епилепсия. Тя е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. При този хранителен режим тялото използва мазнини за енергия вместо глюкоза. Този процес се нарича „кетоза“. Кетогенната диета спомага за намаляване на честотата на епилептичните пристъпи. Но все пак невинаги този хранителен режим оказва полезен ефект при хора с епилепсия. Децата, спазващи тази диета, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от лекар. Страничните ефекти на кетогенната диета могат да включват дехидратация, запек, забавен растеж поради хранителни дефицити и натрупване на пикочна киселина в кръвта, което може да причини камъни в бъбреците. Тези нежелани реакции са редки, ако диетата се спазва правилно и под медицинско наблюдение.
 • Дълбока мозъчна стимулация. При дълбоката мозъчна стимулация се имплантират електроди в определена част от мозъка. Електродите са свързани с генератор, който изпраща електрически импулси към мозъка и може да намали гърчовете.

 

Разбирането на състоянието и воденето на определен начин на живот може да спомогне за контролиране на заболяването:

 

 • Правилен прием на лекарството – както е предписано от лекаря, без промяна на доза или схема, освен ако не е по лекарска преценка.
 • Достатъчно сън – липсата на сън може да предизвика гърчове.
 • Носене на медицинска гривна – това ще помогне на екипа на спешна помощ за правилно лечение.
 • Физическа активност – може да помогне за здравословното състояние на организма и намаляване на депресията.
 • Намаляване на стреса.
 • Ограничаване на алкохола.
 • Избягване на тютюнопушенето.

 

Усложнения

 

Появата на припадък в определен момент може да доведе до обстоятелства, които са опасни за пациента или други хора:

 

 • Падане. Ако се случи падане на земята по време на гърч, може да се нарани главата или да се появи фрактура.
 • Удавяне. Пациент, страдащ от епилепсия, е с около 15 пъти по-голям риск от удавяне по време на плуване или къпане, отколкото останалата популация, поради възможността от припадък, докато е във водата.
 • Инцидент с превозно средство / машини. Припадъците, които причиняват загуба на съзнание или контрол, могат да бъдат опасни по време на шофиране или работа с машини.
 • Усложнения по време на бременност. Припадъците по време на бременност представляват опасност както за майката, така и за бебето, а някои антиепилептични лекарства повишават риска от вродени дефекти. Повечето жени с епилепсия могат да забременеят и да родят здрави бебета. Те трябва да бъдат внимателно наблюдавани по време на бременността и може да се наложи адаптиране на лекарствата.
 • Психични проблеми. Хората с епилепсия са с по-голяма вероятност от психични проблеми, като тревожност, депресия. Проблемите могат да бъдат в резултат на трудности, свързани със самото състояние, както и с нежелани лекарствени реакции.

 

Други усложнения при епилепсия са редки, но са животозастрашаващи:

 

 • Епилептичен статус. Това състояние възниква при продължителен гърч, като продължителността на пристъпа е повече от 5 минути или има наличие на чести повтарящи се гърчове без възвръщане на пълно съзнание между тях. Хората със статус епилептикус имат повишен риск от трайно мозъчно увреждане и смърт.
 • Внезапна смърт при епилепсия. Хората с епилепсия имат извистен риск от внезапна смърт. Причината е неизвестна, но някои проучвания показват, че може да се дължи на сърдечни или дихателни нарушения. Пациенти с чести тонично-клонични гърчове или такива, чиито припадъци не се контролират от лекарства, могат да бъдат изложени на по-висок риск. Около 1% от хората с епилепсия умират от внезапна смърт.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ