Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Какво представлява множественият миелом?

  • При множествения (или мултипления) миелом злокачествени плазмени клетки, или миеломни клетки, се размножават безконтролно. Миеломните клетки се разрастват прекомерно в костния мозък и това води до различни здравословни проблеми.
  • Най-често се засягат костите, имунната система, бъбреците и броя на кръвните клетки, като сред по-често срещаните симптоми са болки в костите и отпадналост – признак на анемия.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МНОЖЕСТВЕНИЯТ МИЕЛОМ?

ПЛАНИРАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО

 

  • Няма универсален подход към лечението на множествения миелом. За всеки пациент се изготвя индивидуален план на лечение в зависимост от различни фактори, като възраст, общо здравословно състояние, резултати от изследвания на кръв и костен мозък, симптоми, предходно лечение на миелом и качество на живот, както и личните предпочитания на самия пациент.
  • Редовното лечение може да удължи живота на пациентите.
  • Пациентите с множествен миелом, които не са имали предходно лечение, обикновено започват с няколко цикъла от начална терапия, след което се правят изследвания, за да се провери как са се повлияли от нея. Лечението може да включва и трансплантация на стволови клетки, в зависимост от здравословното състояние на пациента.
  • В клиничните ръководство освен това се препоръчва на пациентите да се предписва поддържаща терапия в опит да се отложи рецидивиране или повторна поява на заболяването

 

Тази информация не трябва да бъде използвана за поставяне на диагноза или лечение на здравословен проблем или заболяване. Същата не е предназначена да замести консултация с лекар. При нужда от съвет, моля консултирайте се с Вашия лекуващ лекар.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ